Realistisch, emotioneel en rauw verhaal

Iris Windmeijer 02 maart 2025
Als de veertienjarige Shaq wordt neergestoken vlak bij een druk winkelcentrum, krijgen drie jongeren uit Manchester onverwachts met elkaar te maken. Chantelle, Jackson en Marc komen uit andere werelden, maar zijn de enige die stoppen om Shaq te helpen. De tragedie brengt hun samen.

Daar waar werelden botsen is het Engelse antwoord op The Hate U Give. Chantelle, Jackson en Marc krijgen te maken met diepgewortelde vooroordelen en racisme van politie, media en de samenleving. Je leest het verhaal uit hun drie verschillende perspectieven. De karakters zijn realistisch uitgewerkt en voelen door het goed uitgewerkte taalgebruik ook echt aan als tieners. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en familiesituatie, maar hun verhalen laten zien hoe diepgeworteld racisme is.

Jackson zit op een dure privéschool. Zijn ouders hopen dat hij met de best mogelijke start in het leven, ver zal komen. Chantelle en Marc zitten op een openbare school. Maar ondanks de andere wereld en situatie, lopen ze tegen dezelfde zaken aan. Bijvoorbeeld wanneer Chantelle een sterk essay schrijft, maar er meteen vanuit gegaan wordt dat ze plagiaat heeft gepleegd. Maar dit werkt door in de overtreffende trap, zoals hoe er over de moord op Shaq gepraat wordt. De jongeren zijn zich heel erg bewust van hun plek in de samenleving. Ze weten hoe ze zich moeten gedragen om niet op te vallen, maar zelfs als ze zó hun best doen, blijken de vooroordelen en het racisme vast te zitten in de samenleving.

Maar ze vinden ook iets moois: vriendschap. Met hun found family leren ze meer over hun plek in de wereld en vinden ze steun bij elkaar. Deze vriendschap heeft Jawando prachtig opgeschreven. Hoe het begint met toch vooroordelen over elkaars wereld, maar elkaar leren kennen ondanks de vooroordelen. Samen kijken ze liever naar de mooie kanten van de wereld:

‘De wereld en het leven, en dat je je het ene moment zo angstig en boos en bang kunt voelen. En even later maak je prachtige momenten als deze mee. Momenten waarop je bij mensen bent die je het gevoel geven geliefd, gelukkig en levend te zijn.’

Daar waar werelden botsen is een eye-opener en een realistisch, emotioneel en rauw verhaal over racisme in de samenleving. Dit YA-boek gaf me regelmatig kippenvel en kaart een belangrijk onderwerp aan. Maar ondanks de zwaarte van het onderwerp, heeft het wat lucht door de vriendschap van de jongeren. Deze vriendschap geeft hoop en zorgt voor mooie momenten. Echt een must-read.

Deze recensie verscheen eerst op https://www.readalicious.nl/recensies/daar-waar-werelden-botsen-danielle-jawando/
Dit boek heb ik ontvangen van bookinfluencers.com in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Meer recensies van Iris Windmeijer

Als er een vreemde jongen arriveert in het sprookjesachtige dorp Near, duurt het niet lang voordat er kinderen verdwijnen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.