Feelgood met veel diepgang

Iris Windmeijer 09 februari 2025
Iris heeft twee talenten: tekenen en nee zeggen. Sinds ze een ernstige gehoorbeschadiging opliep, is haar werk als illustrator echter opgedroogd en gebruikt ze haar tweede talent net een tikje te veel. Met De eeuwige neezegger heeft Jade Vening weer een ontroerend en hilarisch boek geschreven.

Gelukkig heeft Iris nog één klus als illustrator: de illustraties voor het kinderboek van Boris Aslan. Omdat hij een pseudoniem gebruikt, hebben ze contact via de e-mail. Wanneer Iris gefrustreerd raakt, gebruikt ze het contact als uitlaatklep. Ze e-mailt met Boris en laat hem even flink weten hoe het zit. Ik krijg een beetje You’ve got mail-vibes hiervan!

Dan starten Iris en Boris “operatie writers block”. Dit zorgt voor een nieuwe dimensie aan hun samenwerking. De scènes zijn zó grappig geschreven en ik zat giechelend op de bank. Vening heeft echt een fijne, humoristische schrijfstijl. Maar dan bloeit niet alleen de creativiteit op: De eeuwige neezegger bevat een hele fijne enemies-to-lovers met een slow burn.

Maar het boek heeft ook een zwaardere kant. Iris worstelt met het accepteren van haar slechthorendheid en het gebruik van haar CI. Ze gaat in therapie bij de allergrappigste therapeut die ik ooit in een boek tegenkwam. De luchtige therapeut is een fijne tegenhanger van de inhoud van de sessies, waarin Iris zichzelf regelmatig tegenkomt. Sommige scènes en gedachten gaan echt door merg en been, ik zou haar zo graag een dikke knuffel willen geven. Iris’ karakterontwikkeling is heel ontroerend en zorgt voor een flinke dosis diepgang aan De eeuwige neezegger.

De eeuwige neezegger is het tweede deel van de serie. Fiona en Pim uit De eeuwige jaknikker komen voorbij, en je leert Boaz en Roos al beter kennen. Roos is Iris’ tweelingzus, maar ze worstelen met hun relatie. Ze nemen afstand van elkaar, maar Iris mist haar zus enorm. Ook Roos had de steun van haar zus goed kunnen gebruiken en ik ben heel benieuwd hoe haar verhaal zal verlopen!

Met De eeuwige neezegger heeft Vening een feelgood met veel diepgang geschreven – het is meer realgood. Het boek bevat luchtigheid en de hilarische scènes van operatie writers block, gecombineerd met de opbloeiende slow burn romantiek en de ontroerende en hartverscheurende scènes.

Deze recensie verscheen eerst op https://www.readalicious.nl/recensies/de-eeuwige-neezegger-jade-vening/
Dit boek heb ik ontvangen van de auteur in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Meer recensies van Iris Windmeijer