Hartverwarmend en magisch avontuurlijk
De 13-jarige Nanami brengt het grootste deel van haar vrije tijd door in een verlaten bibliotheek. Op een dag merkt ze dat haar favoriete boeken geleidelijk aan uit de schappen verdwijnen. Samen met een kat gaat ze op avontuur om de boeken te redden.
Nanami wil het mysterie van verdwenen boeken oplossen. Wanneer de oude bibliothecaris haar niet wil helpen, gaat ze zelf op onderzoek uit. Samen met een kat gaat ze naar een andere wereld. Het boek voelt hierdoor heel magisch avontuurlijk. Het is niet spannend, maar juist toverachtig. Nanami komt uit bij een kasteel, waar ze een Generaal, Kanselier en Koning tegenkomt. Ze moet leren vertrouwen op zichzelf en haar intuïtie terwijl ze met deze mannen in gesprek gaat.
De boeken verdwijnen omdat ze in het kasteel worden verstopt en verbrand. Nanami wil de boeken redden. Wat volgt is een verhaal met verwijzingen naar boekverbrandingen en verbannen boeken – iets wat ook in het huidige geopolitieke klimaat een bekend concept is. Waarom zou men boeken verbranden?
Nanami praat met de Generaal, Kanselier en Koning. In deze gesprekken gaat het over de kracht van boeken: hoe ze mensen helpen met de wereld anders zien en met compassie krijgen voor andere mensen. Maar de General, Kanselier en Koning zien dat meer als het gevaar van boeken. Zij lijken te staan voor een commerciële, individualistische samenleving. Hierdoor is De kat die een bibliotheek ging redden een veel diepgaander verhaal dan het op het eerste oog lijkt.
Op een poëtische, magische manier weet Natsukawa te schrijven over de kracht van boeken. Zoals wanneer er gezegd wordt: “Voor haar was het niet slechts een bundel papier, maar een waardevolle vriend die haar in tijden van eenzaamheid gezelschap had gehouden.” De kat die een bibliotheek ging redden is geen snel boek, maar een kabbelende en hartverwarmende roman.
Deze recensie verscheen eerst op https://www.readalicious.nl/recensies/de-kat-die-een-bibliotheek-ging-redden-sosuke-natsukawa/
Dit boek heb ik ontvangen via de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.