Hartverwarmende mix tussen onderzoek en cozy fantasy

Iris Windmeijer 08 november 2024
Als je maar genoeg verhalen kent, heb je geen magie nodig! Emily Wildes encyclopedie der feeën – Heather Fawcett was een enorme hype op BookTok, en dit najaar kun je ook een (prachtige!) Nederlandse editie lezen. Zet een kopje thee, pak je dekentje en ga klaarzitten voor deze cozy fantasy.

Emily doet in Hrafnsvik onderzoek naar feeën. Ze is een briljante onderzoeker, maar is sociaal nogal onhandig. Dan komt haar academische rivaal Wendell Bambleby óók naar Hrafnsvik. Naarmate Emily steeds dichter bij het ontrafelen van de geheimen van de feeën komt, komt ze ook op het spoor van een ander mysterie: wie is de echte Bambleby?

Emily Wildes encyclopedie der feeën wordt verteld vanuit het perspectief van Emily, in een stijl die gemixt is tussen haar dagboek en encyclopedie. Ook bevat het boek allerlei voetnoten met extra informatie. Het boek begint heel wetenschappelijk, maar tijdens haar expeditie in Hrafnsvik wordt het verhaal steeds persoonlijker.

In Hrafnsvik is Emily op zoek naar een ander soort feeën voor in haar encyclopedie. Maar door haar slechte social skills is het contact met de lokale bevolking slecht, wat haar zoektocht belemmert. Dan komt Emily’s rivaal Bambleby zich met haar expeditie bemoeien. Op het begin kreeg ik maar de kriebels van hem: wat wil Bambleby? Is hij echt zo aardig dat hij er níet met haar onderzoek vandoor gaat? Waarom steekt hij zelf geen handen uit z’n mouwen? Gaandeweg het verhaal leer je meer over zijn motieven, en worden mijn vragen ook beantwoord.

Het verhaal van Emily Wildes encyclopedie der feeën is een hartverwarmende mix tussen onderzoek en cozy fantasy. Door de mix van echte plekken en fantasie heb ik het gevoel dat deze werelden met kelpies, feeën en gnomen écht kunnen bestaan. Vooral de interactie met het kleine feetje Poe is hartverwarmend, en je leest hoe Emily steeds verder haar hart openstelt voor de mensen én feeën. Ze kent haar eigen tekortkomingen en hierdoor is ze ondanks haar sociale onhandigheid een fijn karakter om bij mee te leven. Aan het einde van het boek zat ik helemaal in de wereld en ik kan niet wachten om meer te lezen over Emily Wilde!

Deze recensie verscheen eerst op https://www.readalicious.nl/recensies/emily-wildes-encyclopedie-der-feeen-heather-fawcett/
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Meer recensies van Iris Windmeijer