Indrukwekkend verhaal van Galatea uit de male gaze gehaald
Galatea is de vrouw van beeldhouwer Pygmalion. In de Griekse mythe schept hij een prachtig beeld van een vrouw, waar hij daarna verliefd op wordt. Dit eeuwenoude verhaal is in Galatea door Madeline Miller belicht van de andere kant: dit is het verhaal van Galatea.
Zelf was ik nog niet zo bekend met de mythe van Pygmalion en Galatea, dus deze heb ik even moeten nalezen. Pygmalion heeft vrouwen zo vaak zien zondigen, dat hij besluit om nooit te trouwen. Tot hij verliefd wordt op zijn eigen meesterwerk – en vraagt aan een godin of ze het meesterwerk tot leven kan wekken. Een behoorlijk problematisch verhaal op zichzelf, maar wanneer je Galatea van Madeline Miller leest, krijgt het verhaal nog een extra laag.
Galatea wordt verwacht om haar man genot te schenken en onderdanig en gehoorzaam aan hem te zijn. Maar dit is ze niet: ze heeft haar eigen verlangens en wil graag vrijheid. In Galatea hoor je haar kant van het verhaal: de onderdrukking, de angst en haar slimme plan om hieraan te ontsnappen. Het is een heel interessant verhaal met zoveel lagen dat je ‘m het beste meerdere keren kan lezen.
Het boek is niet alleen een prachtige hardcover, maar zit ook vol illustraties van Ambra Garlaschelli waar ik naar blijf kijken. Het lijkt soms bijna abstracte kunst, maar hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Iedere spread bevat een deel van het verhaal en een bijpassende illustratie, wat het verhaal helemaal af maakt.
Galatea is een indrukwekkend verhaal over een mythe waar ik nog niet zo bekend mee was – maar meteen van de andere kant hoor. In plaats van de male gaze leren we het verhaal van Galatea kennen: een indrukwekkend kort verhaal met prachtige illustraties waar je naar blijft kijken.
Deze recensie verscheen eerder op https://www.readalicious.nl/recensies/galatea-madeline-miller/