Spannende rechtbankthriller met meesterlijk plot

Iris Windmeijer 02 november 2024
Ruby Johnson is een oppas en dienstmeisje voor rijke families rond West 74th Street in Manhattan. Ze kent al hun routines, én hun geheimen. Op een avond, op weg naar huis, is Ruby getuige van een moord. Ze kent het slachtoffer. Ze kent de moordenaar. Maar Ruby vertelt niet de waarheid tegen de politie… En Eddie Flynn moet de man verdedigen die beschuldigd wordt van deze verschrikkelijke misdaad.

Na de eerdere Eddie Flynn-thrillers hou ik van de vibe van deze boeken van Steven Cavanagh! Zo ook in Getuige nr. 8. Het is geen detective-thriller, maar Eddie is een advocaat – een met nogal z’n eigen manieren. Hij was vroeger een oplichter en kent nog veel trucjes uit z’n vroegere vak. Zo weet hij vaak andere mensen om de tuin te leiden – zo ook in Getuige nr. 8. Eddie’s onorthodoxe manieren zorgen voor steeds interessante twists in het verhaal.

De spanning in Getuige nr. 8 bouwt langzaam op: het boek moet even op gang komen. Er zijn veel karakters en plotlijnen, en ook verschillende vertelperspectieven. Daar moest ik even aan wennen: wat is nou iedereens rol in dit verhaal? Je leert verschillende karakters kennen, met Ruby en Eddie als spin in het web. Maar het verhaal ontvouwt zichzelf en ondanks dat het even op gang moet komen, was ik wel al snel geïntrigeerd door de situatie.

Om te kunnen winnen in de rechtszaak, moet Eddie vinden wie wél achter de moord op Margaret Blakemore zit. Er zijn meerdere verdachten, maar dat verhaal is niet het meest interessante aan dit boek. Het gaat om de getuige: Ruby. Maar er is iets mis met Ruby, en langzaam wordt duidelijk wat er aan de hand is. Cavanagh weet uiteindelijk alle puzzelstukjes (met ál die karakters) in elkaar te passen: dit is duidelijk vakmanschap.

Met Getuige nr. 8 heeft Cavanagh weer een spannende rechtbankthriller geschreven waarin het plot meesterlijk in elkaar geweven is. Het boek moet even op gang komen, maar al snel zit je met ingehouden adem te lezen. Ik kijk uit naar meer verhalen over Eddie en zijn collega’s!

Deze recensie verscheen eerst op https://www.readalicious.nl/recensies/getuige-nr-8-steve-cavanagh/
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Meer recensies van Iris Windmeijer