Goede reminder om naar jezelf te luisteren - in een toffe vormgeving
I Decided to Live as Me is een Koreaanse bestseller om het beste uit jezelf te halen. Dit kan je doen aan de hand van de zes checklists:
- Leef met zelfrespect
- Leef als jezelf
- Leef zonder angst
- Leef samen
- Voor een beter leven
- Voor een goed en zinvol leven
Dit klinkt allemaal héél heftig, maar het boek gaat vooral over geluk en over succes. Hoe definieer je dat? Waar haal je geluk uit? Is dat hetzelfde? Hoe leef je op jóuw manier? En hoe laat je je niet beïnvloeden door anderen (op een negatieve manier)?
Aan de hand van deze hoofdthema’s kun je de hokjes van de checklists inkleuren. Maar interessanter is om dieper in te gaan op de thema’s. Bij iedere to-do (al vind ik het meer tips), vertelt Kim Suhyun aan de hand van een uit het leven gegrepen voorbeeld over hoe je iets moet aanpakken. Daarbij staat een illustratie of soms een klein stripverhaal om het hoofdstuk kracht bij te zetten. De illustraties en vormgeving geven het boek een speelse uitstraling, maar de boodschappen zijn wel serieus.
Veel tips van I Decided to Live as Me heb je misschien vaker gehoord, maar het is goed om ze vaker te zien of horen. Zoals ‘Vergeet niet dat niemands leven perfect is’. Denk daar maar eens aan als je weer jaloers op de instagram-pagina van een kennis kijkt. Of ‘Verdraag de onzekerheid die het leven is’. Je kan dit boek als een soort selfhelp oppakken en proberen alle tips één voor één in de praktijk te brengen en af te vinken, maar ik vind het effectiever om soms een of meerdere tips terug te lezen, gewoon als reminder voor jezelf.
Maar, I Decided to Live as Me is een Koreaans boek, en sommige tips en gebruiken zijn ook cultureel gebonden. Dit geeft Kim Suhyun ook aan in de teksten, maar dat betekent dat niet alles evenveel van toepassing is. Wel geeft het een interessant inkijkje in hoe cultureel gebonden ‘jezelf zijn’ kan zijn.
Met de kleurige en speelse vormgeving is I Decided to Live as Me een blikvanger die je op je nachtkastje kan leggen. Dan is I Decided to Live as Me een fijne wake-up call, een boekje om regelmatig op te pakken en je te herinneren aan dat je je eigen weg mag volgen.
Deze recensie verscheen eerst op https://www.readalicious.nl/recensies/i-decided-to-live-as-me-kim-suhyun/
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.
- Leef met zelfrespect
- Leef als jezelf