Sterke YA met rouwe, eerlijke schrijfstijl
Wat als je tweelingbroer plotseling overlijdt? In Oneven komt Ezra’s populaire tweelingbroer Thomas plotseling om het leven. Iedereen lijkt alleen maar bezig met zijn broer: Ezra zien ze niet meer staan. Behalve Alex, een nieuwe klasgenoot. Maar Alex lijkt ook niet helemaal eerlijk te zijn…
Ezra staat in de schaduw van zijn broer. Hij vertelt hoe zijn broer populairder, gespierder, etc was. Ze werden altijd vergeleken, maar nu is dat extra erg. Want niemand kan nog Ezra aankijken zonder aan zijn broer Thomas te denken. Vooral z’n ouders hebben Ezra altijd het gevoel gegeven dat Thomas hun favoriete kind was, en dat de dynamiek scheef of oneven was. Hiermee stipt het boek meteen verschillende onderwerpen aan: familiedynamiek, jaloezie op broers en zussen, en de liefde van ouders. Petersen schrijft rouw en eerlijk over deze onderwerpen.
Oneven is wel een heftig verhaal: het gaat over rouw en mogelijke zelfdoding. Het voelt voor mij aan als de verhalen van Carry Slee die ik las als een tiener, en dat is indrukwekkend werk van Petersen. De emoties van Ezra komen echt binnen. Het verhaal is rauw en weet me helemaal te pakken.
Wat is er nou gebeurd met Thomas? Oneven geeft je steeds kleine stukjes informatie, waardoor je alleen maar nieuwsgieriger wordt. Het voelt alsof je niet het hele verhaal kent, en hierdoor blijf je met ingehouden adem zitten lezen. Vooral wanneer Alex opmerkingen maakt die hij niet hoort te weten. Wat is hier aan de hand? Wat weet Alex? Wat is er gebeurd? Petersen weet de spanning van het verhaal goed op te bouwen. Dan wordt duidelijk wat Alex achterhoudt, en weer zijn de gevoelens van Ezra zó sterk beschreven. Ik bleef met ingehouden adem lezen.
Met Oneven laat Petersen zien hoe goed ze emoties en spanning kan opbouwen. Deze novelle leest als een trein en is echt een aanrader: in niet te veel pagina’s is het toch een zeer volledig en afgerond verhaal, wat heel sterk is geschreven.
Deze recensie verscheen eerst op https://www.readalicious.nl/recensies/oneven-lotte-petersen/
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.