Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Het bloedstollende vervolg is hier!

Iris Windmeijer 10 februari 2017

Het tweede deel van Amy Tintera’s serie ‘Reboot’ is hier, en de verwachtingen zijn hoog. Op haar website stelt Tintera zich voor met de tekst: “I'm Amy Tintera, and I write books with action and kissing.” De hoeveelheid romantiek en actie was het sterke punt van het eerste deel, en in het tweede deel Rebel gaat het verhaal verder waar Reboot ophield.  

Wren en Callum zijn ontsnapt uit het HARC-complex en onderweg naar het Rebootreservaat, waar ze een nieuw leven willen opbouwen. Helaas denkt de leider van het reservaat, Micah (163), daar anders over: hij wil wraak nemen op de mensen omdat ze de Reboots hebben verstoten. Micah is al jaren bezig met het rekruteren van Reboots voor zijn leger en wil de steden gaan aanvallen. Callum wil dit niet laten gebeuren, en samen met de andere Reboots bedenken ze een plan om Micah tegen te houden.  

Rebel begint midden in het verhaal, waardoor het even onduidelijk is waar je bent gebleven (een re-read van Reboot is niet overbodig). Toch sleept Tintera’s schrijfstijl je al snel mee haar verhaal in. De spanning wordt geleidelijk opgebouwd voor het tot een climax komt, waardoor je op het puntje van je stoel blijft zitten.  

Wanneer ze aankomen bij het Rebootreservaat is er al snel een sluimerend gevoel van onheil waardoor je blijft lezen. Micahs intenties worden langzaamaan helder, maar ondanks zijn acties weet hij ook sympathie te wekken. Micah is zo slecht behandeld door mensen dat zijn enige reactie wraak is. Zijn jacht op mensen, waarbij hij degene die mogelijk rebooten mee neemt naar zijn kamp, is gruwelijk maar schetst wel het ethische dilemma waar ze voor staan. Als een partij beter is voorbereid op de evolutie, kunnen ze dan niet beter ervoor zorgen dat de mensen uitgeroeid worden? De plot van Rebel maakt duidelijk dat het niet altijd duidelijk is wie de ‘goeden’ en wie de ‘slechten’ zijn.  

Het vertelperspectief wisselt ieder hoofdstuk tussen Wren en Callum, waardoor je een goed beeld krijgt van de situatie. De twee hebben een andere visie op Micahs plannen en de Reboots, waardoor de lezer van de ene naar de andere overtuiging wordt geslingerd. Het snelle tempo waarin de hoofdstukken elkaar opvolgen in combinatie met het gemakkelijke taalgebruik zorgen ervoor dat je de bladzijden in hoog tempo blijft omslaan.  

Wren kwam na 178 minuten weer tot leven als Reboot, waar Callum maar 22 minuten dood is geweest. Op het eerste oog lijken Wren en Callum geen match, maar in Rebel begint de ijskoude Wren te smelten en lijkt Callum wat harder te worden. Hij bewijst dat hij goed kan vechten en een geboren leider is, ondanks zijn lage nummer, en Wren begint steeds meer gevoelens te tonen. De nummers en de persoonlijke eigenschappen die daarmee gepaard gaan lijken niet zo vast te staan als in Reboot het geval was, waardoor de karakters sterk ontwikkelen.  

Rebel opent met Callum’s visie op Wren:  

‘Wren zweeg. Ze stond roerloos naast me en staarde recht voor zich uit met die blik die ze soms had, alsof ze heel blij was of van plan was iemand te doden. Ik vond die blik in beide opzichten te gek.’

Het is meteen duidelijk hoe gek Callum op haar is, ondanks haar status als Reboot. Hun romance is vertederend en een rode draad door de plot, maar wordt niet zoetsappig door de goede hoeveelheid actie. Het zijn niet alleen de knokpartijen waarvoor je op het puntje van je stoel zit, maar ook de voorbereidingen en de aanloop op deze gebeurtenissen.  

Tintera slaat de spijker op z’n kop in het slot van de duologie. De plot heeft een sterk en afgerond einde, maar toch genoeg ruimte voor speculaties over de toekomst. De combinatie romantiek en actie scoort weer en ook de karakters krijgen meer diepgang, waardoor Rebel nog beter wordt dan het eerste deel Reboot

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Iris Windmeijer

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur