Luchtig maar ook vol belangrijke thema's!

Iris Windmeijer 26 maart 2025
Keet komt bij het reclamebureau waar ze werkt steeds meer in de schaduw te staan van haar irritante (doch zeer aantrekkelijke) collega Seger. Hij lijkt iedereen om zijn vinger te winden – behalve haar. Ik had me voorbereid op wat office romance en rivals-to-lovers. Misschien had King nog wat andere tropes in de aanbieding? Maar dat was zeker niet het hele verhaal…

Want Toeval bestaat niet is zó veel meer dan feelgood, of realgood zoals de boeken van King regelmatig genoemd worden (ook door mij haha). Keet krijgt een brief van haar moeder die ze nooit gekend heeft. En wat volgt is een verhaal over rouw, familie, vertrouwen, aan verwachtingen voldoen, liefde, en nog veel meer!

Het verhaal heeft een duaal vertelperspectief. In de verhaallijn van Keet lees je hoe ze worstelt met de fusie op haar werk, haar nieuwe collega én de zoektocht naar haar moeder. Maar na zo’n 10 hoofdstukken komt er een tweede verhaallijn: van Rose, in het verleden. Je ziet hoe Rose worstelt met haar dromen en de realiteit, maar ook met liefde, twijfels over zichzelf en nog veel meer. Toeval bestaat niet bevat zó veel verschillende thema’s die goed uitgewerkt worden, hiermee heeft King zichzelf overtroffen!

Ondanks de vele zware onderwerpen, weet King genoeg luchtigheid in het verhaal te houden. Deze zitten vooral in de kantoorscènes en met Seger. Ik moest lachen om de attitude van Machteld, giechelen als Seger instemmend reageert op Keet terwijl je voelt aan de scène dat hij ja zegt, maar nee denkt (en dan op een goede manier), of wanneer iemand wordt vergeleken met een ‘verziende grotsalamander’. Dat wordt sowieso m’n nieuwe catchphrase!

De karakters van Toeval bestaat niet zijn onder m’n huid gaan zitten en eigenlijk wil ik nog meer van ze weten. Ze hebben allemaal een eigen stem en ik was nog niet klaar met dit ijzersterke verhaal!

Deze recensie verscheen eerst op https://www.readalicious.nl/recensies/toeval-bestaat-niet-gillian-king/
Dit boek heb ik ontvangen via de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Meer recensies van Iris Windmeijer