Zomerse romance van eigen bodem

Iris Windmeijer 26 april 2025
Een schrijfster, een eiland en een chagrijnige (maar ook best leuke) B&B eigenaar: Volgeboekt is de zomerse romance die je wil lezen.

Schrijfster Felicia reist af naar Terschelling om aan haar nieuwste boek te werken en verslag te doen van het theaterfestival Oerol. Maar door een boekingsfout is Felicia’s hotelkamer bezet en komt ze terecht bij de norse Alex, die in West-Terschelling een B&B annex boekwinkel runt. Ten eerste wil ik zelf ook op vakantie bij de Books & Breakfast van Alex. Het concept is zó leuk, met de kamers van auteurs en een bijbehorende boekhandel.

Maar Alex heeft geen plek en biedt Felicia met tegenzin zijn logeerkamer aan. Geen one bed, maar close enough toch? Wat volgt is een hele lieve roman met een dual pov, waarin Felicia en Alex elkaar beter leren kennen. Als Alex een mysterieus boek vindt, De enige prinses op het eiland, gaan ze samen op zoektocht naar de historie van het boek. Wist je dat dit geïnspireerd is op een echte mythe uit Terschelling? En alle vuurtoren-feitjes! Dit soort details laten zien dat Paula goed onderzoek heeft gedaan voor haar boek.

Het verhaal van de prinses is verweven in het liefdesverhaal van Felicia en Alex, die naar elkaar toe groeien tijdens Oerol. Ze hebben beide iemand in hun leven verloren, en vinden steun bij elkaar hierin. Rouw is een belangrijk thema in Volgeboekt en dit zorgt voor extra diepgang.

Tijdens het lezen was ik natuurlijk aan het rooten voor Felicia en Alex, en ik was zo blij dat – bij die andere man in het spel – niet het cliché van de third act breakup door een misverstand komt. Volgeboekt heeft wel clichés, maar brengt ze ook met een enorme knipoog. Zoals: ‘Misschien is dat wat ik in jou zie, Felicia. Iemand die mijn licht is, mijn vuurtoren, iemand die me laat zien dat het leven weer zin heeft na donkere tijden.’ waar de karakters smakelijk om lachen.

Volgeboekt is een ode aan lezers en lezen – met de B&B en de vele verwijzingen naar populaire literatuur. Het is ook een heel lief en hartverwarmend boek, ik werd blij van het lezen. Het boek neemt je mee op vakantie naar Oerol vanaf je bank!

Deze recensie verscheen eerst op https://www.readalicious.nl/recensies/volgeboekt-paula-heeger/
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Meer recensies van Iris Windmeijer