Het herkennen van het ego

IrisvandeWetering 17 oktober 2023
Het ego is iets heel sterks, het vormt voor jou een identiteit, iets waardoor jij je beter gaat voelen. Deze identiteit verzint allemaal bijbehorende rollen, en daarmee kom je eigenlijk in een droomstaat terecht. Eckhart Tolle, Duitse auteur op het gebied van spiritualiteit, geeft in zijn boek Nieuwe Aarde een uiteenzetting welke patronen en rollen wij, of eigenlijk jouw ego, heeft bedacht.

‘Als mensen een bepaalde mate van Tegenwoordigheid, van stille en alerte aandacht in hun waarneming hebben bereikt, kunnen ze de goddelijke levensessentie, het ene inwonende bewustzijn of de geest in elk schepsel, elke levensvorm, voelen en dat herkennen als iets dat één is met hun eigen essentie en het dus liefhebben zoals zichzelf.’ In deze context betekent ‘Tegenwoordigheid’ het vermogen van mensen om in het moment te zijn, om stilte en alerte aandacht te cultiveren in hun perceptie en bewustzijn. Het idee is dat wanneer iemand deze staat van bewustzijn bereikt, ze in staat zijn om een diepere verbinding te ervaren met alles wat leeft, inclusief de goddelijke of spirituele essentie die inherent is aan elk wezen. In Tolle zijn vorige boek, Leven in het nu, wordt het concept van het ‘nu’ geïntroduceerd. In Een nieuwe aarde borduurt hij hierop verder en wil hij de mensheid nieuwe informatie geven omdat hij ervan overtuigd is dat als een collectief hiervan op de hoogte is er transformatie kan ontstaan naar een nieuwe samenleving waar minder narigheid zal zijn.

Deze samenleving zal rusten op een aantal spirituele waarden, noodzakelijk hiervoor is dat men het ‘illusoire zelf’ herkent. Dit is een beeld wat je over jezelf hebt verzonnen, een ‘ik’ die niet bestaat. Dit zelf kan verward worden doordat je denkt dat je je verstand bent, dat stemmetje in je hoofd. En het kan ook versterkt worden door bijvoorbeeld te denken dat je veel bezit, hiermee kan je je identificeren waardoor je eigenlijk je bezit wordt. Het ego heeft veel verschillende trucjes om zich groter te maken: klagen bijvoorbeeld, elke klacht is weer een nieuw verhaaltje waardoor je jezelf zielig kunt gaan vinden en daarom medelijden verdient.

Tolle richt zich op het belang van acceptatie, mededogen en verbondenheid met anderen. Hij moedigt lezers aan om te stoppen met oordelen en veroordelen en om eenheid en liefde te omarmen. Hierbij helpt onder andere om je pijnlichaam te herkennen, jezelf te onthouden van bepaalde zaken zoals gewelddadige films, op de juiste manier adem te halen: het boek staat kortom vol met mooie tips om ‘jezelf te verliezen om vervolgens jezelf te vinden’.

Meer recensies van IrisvandeWetering

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur