Constantijn Huygens jr Een dagboek voor de geschiedenis liefhebbers. 17e eeuw
Het is het dagboek van Constantijn Huygens jr.
In tegenstelling tot wat in de recensie van iemand hier in 2022 was deze junior géén componist. Dat was zijn vader.
Dit dagboek is slechts een fragment van zijn leven en begint als hij met Willem de 3e in de 17e eeuw mee naar Engeland moet. Hij is dan al 60 jaar.
Constantijn jr. is een soort van secretaris van de stadhouder/ koning en dus betrokken bij het hof. Daar schrijft hij over maar ook met grote regelmaat over zijn lichamelijke ongemakken en zijn andere activiteiten zoals boeken en kaarten en kunst (schilderijen) verzamelen en zijn wetenschappelijke kennis zoals het slijpen van glazen voor sterrenkijkers. Hij schrijft over zijn familie en de veldtochten tijdens de 9 jarige oorlog. Sommige details zijn om te grinniken vind ik. Ik vraag mij af of het humoristisch bedoeld was.
Constantijn jr. wist wat hij deed. Hij is discreet en beseft dat zijn dagboek geen politieke geheimen van de Koning/ Stadhouder kan bevatten. Geheimen die hij als secretaris moet hebben gelezen.
Een van de elementen die ik interessant vond was telkens weer die oversteek tussen Londen en Den Haag met een boot passend bij zijn voorkomen. De afhankelijkheid van de wind.
Je leest over zijn leven, het hof , zijn personeel en de gewone arbeiders waar hij mee in aanraking kwam. Je leest over de seksuele moraal én over mensen die onthoofd worden.
Soms kun je denken het is wel veel van hetzelfde, maar dan mis je de nuances.
Het is een dik boek, de lay-out is prettig. De auteur heeft het ruim opgezet. Er zit een enkele vergissing in.
Op internet las ik over een fittie tussen de auteur en een historicus over de tot stand koming van dit boek.
Hoe dan ook, ik las het met plezier.
Soms kun je denken het is wel veel van hetzelfde, maar dan mis je de nuances.
Hoe dan ook, ik las het met plezier.