Recensie: Alleen thuis - Carlie van Tongeren
Gelezen van: 04-01-'25 tot 15-01-'25
Pagina's: 293
Exemplaar: Bibliotheek
Flaptekst:
Juna wordt samen met haar broertje Sylvester geplaatst in Gezinshuis Boskant, bij gezinshuisouders Hanna en James, hun zoon Lennon en andere uit huis geplaatste jongeren. Juna is boos op iedereen: op haar moeder, op Ongeschikte Stiefvader Nr. 123, op haar vader, op hulpverleners, op die loser van een Lennon – maar niet op haar broertje, hij betekent alles voor haar.
Lennon heeft het helemaal gehad met die ‘Probleemgevallen’ die zijn ouders zomaar in huis hebben genomen. Hoe moet hij nu zijn eindexamens halen en die basketbalbeurs binnenslepen waar hij al zo lang voor traint? Hij kan niet wachten om zijn rijbewijs te halen en lekker in zijn eentje te gaan roadtrippen, weg van al het drama en zeker van die irritante Juna. Maar dan gebeurt er iets waardoor Juna en hij elkaar toch nodig hebben.
'Alleen thuis' is gebaseerd op echte verhalen van Nederlandse jongeren die niet meer thuis konden wonen.
Favoriete quote:
'In gedachten blijven opa en oma altijd mijn safe haven. De plek waar ik, ik kan zijn.'
Over het boek:
Dat Carlie van Tongeren een aardig moppie kan schrijven, bewijst ze met dít boek: Alleen thuis. Het derde boek dat ik van Carlie las. En wat heeft ze een groei doorgemaakt!
In 'Alleen thuis' volgen we afwisselend Juna en Lennon. Van winterse drama's tot zomerse verrassingen. Dagen, weken en maanden gaan voorbij, terwijl we beide personages beter leren kennen. Ze worden levensecht neergezet.
Onderbelichte thema's krijgen een podium. Heftige thema's. Maar zonder ergens zwaar te worden. Soms zijn bepaalde uitspraken wat grof. Grof, maar realistisch. Waarheidsgetrouw. Rauw - niet altijd mooi. Maar perfect in diens imperfectie. Een aanrader!
Aantal hartjes: ♡♡♡♡
Auteur: Carlie van Tongeren