Familiesaga gedrenkt in chocolade
De chocoladevilla is het eerste deel van een trilogie die zich afspeelt aan het begin van de twintigste eeuw. Vader Wilhelm Rothmann staat aan het hoofd van een gerenommeerde chocoladefabriek in Stuttgart, die het financieel moeilijk heeft. Zijn vrouw Hélène verblijft al maanden in een sanatorium in Riva aan het Gardameer om te herstellen van een zenuwziekte. Al snel blijkt echter dat zij gevangen zit in een slecht huwelijk. Zonder haar man is het leven veel lichter. Thuis zijn dochter Judith en de tweeling Karl en Anton van een jaar of tien zonder moeder achtergebleven. De jongens redden zich aardig zonder hun moeder. Hun oudere zus en al het personeel nemen de opvoeding over en zijn een vriendelijk tegenwicht voor hun vrij strenge vader. Judith is op een huwbare leeftijd en haar vader heeft plannen haar te laten trouwen. Lang weet ze niet met wie en ze vergeet het bijna, maar net na de zomer kondigt haar vader haar huwelijk met de bankierszoon Albrecht von Braun. Judith is echter verliefd op een andere man ...
Het boek is een Duitse familiesaga, die past bij verschillende andere, actuele series. Hierbij kan je denken aan Het weesmeisje van Anne Jacobs, de 'Koffietrilogie' van Paula Stern, de 'Café Engel'-reeks van Marie Lamballe, maar ook de boeken van Sarah Lark. De boeken hebben met elkaar gemeen dat je in het verleden duikt, kennismaakt met een bepaald gezin en door de jaren heen meeleeft met hun wel en wee. Het gaat niet alleen om het gezin, maar ook om de mensen om hen heen: familieleden, huishoudelijk personeel, medewerkers van het familiebedrijf en mensen met wie de hoofdpersonen vriendschappelijke banden onderhouden.
In De chocoladevilla spelen veel personages een rol. Je maakt geleidelijk kennis met ze en daardoor is het niet lastig om te onthouden wie nu eigenlijk wie is. Mocht je toch nog in de war raken, achterin het boek staat een overzicht met personages. De vele personages brengen ook een handvol verschillende verhaallijnen met zich mee, wat een boek als dit boeiend maakt en houdt. Het verhaal op zich is niet spannend en ook best voorspelbaar, het is leuk om de verschillende lijnen te volgen en te wachten of en hoe ze bij elkaar komen. Soms vallen de puzzelstukjes ook op een verrassende manier in elkaar.
Het boek leest vlot en makkelijk, ruim zestig hoofdstukken verdeeld over zo’n vierhonderd pagina’s hoeven ook echt niet af te schrikken. De chocoladevilla is geschreven door Maria Nikolai en naar het Nederlands vertaald door Jolanda te Lindert. Nikolai heeft fictie en historie soepel met elkaar verweven. Verschillende personages die een bijrol spelen in het boek hebben echt bestaan, ze heeft zich verdiept in de geschiedenis en ontwikkeling van Stuttgart en ware anekdotes komen ook voor in het verhaal.
Liefhebbers van de boeken van Lucinda Riley, Marie Lamballe, Muna Shehadi en Sarah Lark zullen absoluut ook genieten van De chocoladevilla. Er volgen nog twee delen rond de chocoladevilla met andere personen in de hoofdrol.
Reageer op deze recensie