Onrust langs de Ierse kust
De Ierse erfenis van Karen Swan gaat over de drie totaal verschillende zussen: Ottie, Pip en Willow. Ze zijn de dochters van Declan Lorne, de laatste ridder van Ierland. Aangezien deze titel alleen van vader op zoon doorgegeven kan worden, eindigt het ridderschap als de vader van de drie vrouwen aan het begin van het boek overlijdt. Tot ieders grote verbazing erft niet hun moeder, maar jongste dochter Willow Lorne Castle, het kasteel van de familie. Willow, die een aantal jaar geleden het gezin de rug toe heeft gekeerd en naar Dublin is verhuisd, terwijl Ottie en Pip op het landgoed zijn blijven wonen. Willow is van plan het kasteel te verkopen, maar dat valt niet bij iedereen in goede aarde.
In De Ierse erfenis volgen we de drie zussen in de manier waarop ze hun verdriet verwerken en proberen verder te gaan met hun leven. En De Ierse erfenis zou geen feelgood zijn als er niet enige liefde en romantiek aan te pas zou komen. Ook hierin zijn de zussen heel verschillend. Ottie heeft een geheime relatie met een veel oudere man, maar is erg gecharmeerd van een ander; Pip is zo gefocust op haar paarden dat ze zelf niet in de gaten heeft dat ze verliefd is; Willow valt voor de man die het kasteel onder de waarde wil aankopen, een schijnbaar onmogelijke liefde.
Iedere zus, en ook hun moeder, heeft zo haar eigen geheimen en langzaamaan ontrafel je ze allemaal. Swan laat geregeld puzzelstukjes vallen die je aan het denken zetten over het verloop van het verhaal. Dat houdt je bij de les en zorgt dat je voortdurend nieuwsgierig blijft naar het vervolg. De puzzelstukjes zijn echter vaak wel zo voor de hand liggend dat je de plot goed kunt voorspellen, al duurt het even voor je dat ook echt weet.
De schrijfstijl van Swan is prettig en je hebt eigenlijk niet door dat je een boek van bijna 500 pagina’s aan het lezen bent, zo vlot leest het. De karakters, ook in de bijrollen, zijn sympathiek, er is eigenlijk vrijwel niemand waar je echt een hekel aan kan hebben. Alle zussen krijgen min of meer evenveel aandacht, hun moeder speelt een interessante rol en er zijn veel onderliggende verhaallijnen. Dit maakt dat De Ierse erfenis ook nog eens afwisselend is en voortdurend boeit. Swan heeft veel aandacht besteed aan de samenhang van de verschillende verhaallijnen, waardoor het allemaal niet teveel is en je alle ontwikkelingen goed kunt blijven volgen.
De Ierse erfenis speelt zich af langs de woeste kust van zuidwest Ierland. Dit roept gelijk een bepaald sfeerbeeld op en Swan weet dit goed weer te geven in het boek. Je voelt de storm, de regen en de kou. Maar ook het feest op het kasteel en de kerstbijeenkomst in het dorp voelen alsof je er zelf bij bent.
Al met al is De Ierse erfenis is een boeiende en afwisselende feelgoodroman met diepgang en sympathieke personages, waarin je goed heel wat uurtjes kan wegzakken en je even in een andere wereld kunt wanen.
Reageer op deze recensie