Niet zomaar aannemen, altijd checken!
De zomer is bijna voorbij en begin september is er nog een laatste strandfeestje. Chaja en Wes hebben de hele avond samen gedanst en geflirt en lopen samen de duinen in. Ze hebben na afloop een heel ander gevoel bij wat er is gebeurd, daar in de duinen. Wes heeft wel eens betere seks gehad, maar is vooral trots dat hij Chaja heeft veroverd. Hij begrijpt ook niet zo goed waarom ze zo afstandelijk is tegen hem. Chaja had iets anders verwacht en geeft zichzelf de schuld dat ze geen nee heeft gezegd. Ze durft Wes niet goed onder ogen te komen en trekt zich steeds meer in zichzelf terug.
'Het is belangrijk dat dit bespreekbaar wordt gemaakt, is en blijft.' – Recensent Isolde
Grijs speelt zich hoofdzakelijk een paar maanden na die ene avond in september af en is geschreven vanuit verschillende invalshoeken. De perspectieven van Chaja en Wes worden afgewisseld met korte fragmenten waarin vrienden en klasgenoten van de twee vertellen over wat zij hebben gezien en geobserveerd tijdens het feestje op het strand. Chaja heeft maandenlang haar gevoelens opgekropt en verzwegen, maar bereikt een punt waarop dat niet meer lukt. Wes heeft al die tijd zijn eigen leven geleid en verbaast zich hooguit over het gedrag van Chaja. Heel langzaam wordt hem duidelijk wat er is gebeurd en wat hij heeft gedaan.
Grensoverschrijdend gedrag – en zeker seksueel grensoverschrijdend gedrag – is een relevant en actueel thema in de maatschappij. Het is belangrijk dat dit bespreekbaar wordt gemaakt, is en blijft. De rol van gymdocent Mickey hierin is mooi beschreven. Hij vangt een keer een gesprek in de kleedkamer op en loopt niet weg, maar confronteert Wes met wat hij heeft gehoord. Wes is daarna zo stoer om zijn vader in vertrouwen te nemen. Chaja wordt geholpen door een vriend op haar dansclub, die haar ervan overtuigt alles aan haar beste vriendin te vertellen. Ze komt er ook achter dat het niet aan haar ligt, maar dat zij een slachtoffer is.
Consent is het sleutelwoord waar alles in Grijs – en bij grensoverschrijdend gedrag in het algemeen – omheen draait. Ga er niet vanuit dat een ander hetzelfde wil als jij, maar check dat eerst voordat je iets doet. Wat bijzonder sterk is aan dit verhaal is dat Carlie van Tongeren het heeft geschreven met evenveel gewicht voor de perspectieven van slachtoffer en dader. De fragmenten met de visie van de vrienden maakt en passant van alles duidelijk over bijvoorbeeld victim blaming. En dat ook nog eens allemaal in toegankelijke taal, waardoor de novelle vlot en prettig leest.
Grijs is een verhaal in de serie 'Shorties' van Blossom Books. Dit zijn korte en toegankelijke verhalen voor jongeren die willen lezen, maar zich ontmoedigd voelen door dikke boeken. Het boek heeft een prettige bladspiegel en een afwisselende layout. De cover benadrukt dat er vele tinten grijs zijn en geen enkele situatie enkel als zwart-wit te beschouwen is maar meerdere invalshoeken kent.
Reageer op deze recensie