Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een Pendergast met gebreken

Istvan Kops 14 juli 2017
De verborgen kamer is inmiddels alweer het zestiende deel van de zeer succesvolle Pendergast-serie van het schrijversduo Preston en Child. Na zoveel delen zou je denken dat de inspiratie wel een beetje op is bij de beide heren, maar daar blijkt nog niet veel van. De boeken blijven elkaar voorlopig in een stevig tempo opvolgen. Elk jaar verschijnt er weer een nieuw deel. Het risico houdt natuurlijk in dat het allemaal formulewerk wordt, maar in die valkuil zijn Preston en Child gelukkig nog niet gevallen. Niet elk deel is even goed en hier en daar lijkt de inspiratie wel eens wat te ontbreken, maar voor de niet al te kritische lezer valt er toch altijd wel weer voldoende te genieten. Veel actie, waanzinnige schurken, exotische locaties, en kleurrijke helden waarbij Aloysius Pendergast natuurlijk de absolute kroon spant. De excentrieke FBI-agent Aloysius Pendergast behoeft inmiddels geen introductie meer en anders is De verborgen kamer wellicht sowieso niet het beste deel om mee te beginnen.

De verborgen kamer is een direct vervolg op het voorgaande deel De scharlaken kust en valt dus eigenlijk niet goed te lezen zonder kennis te hebben van de gebeurtenissen in dit boek. In De verborgen kamer wordt Constance Green ontvoerd door Diogenes Pendergast, de kwaadaardige broer van Aloysius Pendergast. Proctor, de privé-chauffeur van Aloysius Pendergast, gaat meteen in de achtervolging. De trouwe lezer van de Pendergast-reeks zal ongetwijfeld hebben gelezen dat Diogenes in èèn van de voorgaande delen - Dodenboek (deel 7) - om het leven is gekomen nadat hij door dezelfde Constance Green in een vulkaan werd gegooid. Aloysius Pendergast mag dan een kat met negen levens zijn, zijn broer Diogenes doet kennelijk in die competitie niet voor hem onder. En dan staat ook nog eens Aloysius Pendergast zelf uit de dood op, want die was in het voorgaande deel in zee verdronken na een episch gevecht met een monster (de getrouwe Pendergast-lezer wist ondertussen natuurlijk wel beter). Lazarus zou strontjaloers op de beide broers zijn geweest.

Maar alle gekheid op een stokje, het is eerlijk gezegd een beetje te veel. Het probleem is nog niet eens de geloofwaardigheid - want daar moet deze reeks het natuurlijk sowieso niet van hebben - maar het begint allemaal een beetje cliché te worden. Je kunt maar zoveel keer iemand laten sterven. Als je het te vaak doet dan geeft de lezer er niet zo veel meer om en zal zijn schouders erover ophalen. De vraag is bovendien of het wel echt nodig was om Diogenes weer van stal te halen. In de vorige delen uit de reeks werd constant de suggestie gewekt dat Diogenes nog wel eens in leven zou kunnen zijn en dit wierp constant een dreigende schaduw over de andere gebeurtenissen die zich gedurende de reeks ontvouwden. Schurken kwamen en gingen, maar Diogenes leek altijd net over de horizon heen te loeren. Nu hij definitief zijn nieuwe entree maakt, valt het met de dreiging die van hem uit zou moeten uitgaan eigenlijk nogal mee. Diogenes is wat dat betreft eigenlijk net een geest. Hij is het engst als een suggestie van aanwezigheid, maar als hij zich eenmaal heeft gemanifesteerd is het net alsof de belofte van echte dreiging niet helemaal ingelost kan worden door Preston en Child. Diogenes kijkt gemeen, hij acteert gemeen, maar het is net alsof het heilige vuur er een beetje uit is. Hij krijgt zelfs goede kantjes toegemeten. De bedoeling zal vast zijn geweest om het personage van Diogenes wat meer driedimensionaal te maken, maar die moeite is hier toch verspild.

Verhaaltechnisch valt er ook wel het één en ander op De verborgen kamer aan te merken. Tijdens de eerste en beste 72 pagina’s volgen we de verbeten jacht van Proctor op Diogenes die zojuist Constance heeft ontvoerd. De jacht gaat via New Foundland, Ierland en Mauritanië naar de Kalahari woestijn in het grensgebied van Namibië en Botswana. Na deze 72 pagina’s eindigt deze verhaallijn echter plots en wordt er geen enkele aandacht meer aan Proctor besteed. Het verhaalperspectief verplaatst zich naar Constance die bij nader inzien toch niet ontvoerd blijkt te zijn en naar Aloysius Pendergast die bij nader inzien dus aan het einde van De scharlaken kust toch niet om het leven gekomen blijkt te zijn. Verder doet ook nog kort Vincent D’Agosta zijn entree, maar hij krijgt helaas bar weinig te doen. Dan blijkt ook hoe enorm hij wordt gemist in de delen dat hij niet of slechts op de achtergrond aanwezig is. Vincent is in alles de tegenpool van Aloysius, de heetgebakerde en ongeduldige Vincent tegenover de koele excentrieke Aloysius, en dat geeft in de delen waarin hij een duidelijke en grote rol heeft een enorme dynamiek. Vincent D’Agosta en Aloysius Pendergast zijn wat dat betreft als yin en yang. De verschillende perspectiefwisselingen in De verborgen kamer houden bovendien het verhaal eerder op dan dat het bijdraagt aan de spanning.

Dit klinkt allemaal misschien niet zo heel positief, maar voor de echte Pendergast-fan blijft er genoeg over om er een aangename leeservaring van te maken. Ook dit deel kent weer genoeg exotische locaties, de nodige explosieve actie, een zoveelste confrontatie tussen Diogenes en Aloysius en een hoog verhaaltempo. Het mooie van Preston en Child is dat ze zo’n ijzersterke formule hebben bedacht dat ze nooit door de ondergrens heen zullen gaan. De fans kunnen in elk geval weer reikhalzend uitkijken naar een volgend deel.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Istvan Kops

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!