Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een mooie fantasiewereld

Istvan Kops 23 mei 2017
Je ouders heb je niet voor het kiezen. Dat geldt natuurlijk voor iedereen, maar de één heeft het toch wel meer getroffen dan de ander. Je zult de zesjarige David Schijndels niet zo snel horen klagen, maar doorsnee ouders heeft hij allerminst. Zijn moeder heeft regelmatig last van manische aanvallen en zijn vader is een grote dromer met mooie verhalen, maar die eigenlijk bar weinig bereikt. Het leidt tot een bijzonder fraaie analyse van David’s moeder:

“Hij kan het mooi zeggen. Vergezichten schetsen, nee, inkleuren, schilderen, fijntjes en toch groots. Dat kan hij. Maar het blijven vergezichten. Ze staan aan de horizon, onbereikbaar als een pot goud onderaan de regenboog. Daarom heten het vergezichten.”

Dit soort mooie observaties komen trouwens wel vaker voor in deze intieme kleine roman.

Het is gelet op het karakter van zijn ouders en hun voortdurende botsingen met elkaar bepaald geen wonder dat David in zijn eigen wereld vlucht. De wereld van de dinosauriërs. Dat komt mooi uit, want zijn vader neemt hem eens in de zoveel tijd mee naar Brussel waar hij hem in het natuurwetenschappelijk museum achterlaat. Reisjes waar zijn moeder trouwens niks van mag weten. Terwijl zijn vader hem in het museum achterlaat om door Brussel te zwerven en een dubbelleven leidt, verdiept David zich bij elk nieuw bezoek steeds meer in het museum en in alle dinosauriërs die er zijn tentoongesteld.

In het Museum is de debuutroman van Joost van Driel (1976), die eerder artikelen in De Groene Amsterdammer publiceerde en in het dagelijkse leven leraar Nederlands is op een scholengemeenschap in Middelburg. Je vraagt je bij het lezen van In het museum af in hoeverre Joost van Driel geïnspireerd is geraakt door zijn contact met ouders en kinderen.

Wat direct opvalt is dat Joost van Driel ondanks hun vele tekortkomingen met veel genegenheid over Davids ouders schrijft. Zijn vader en moeder hebben ieder op hun eigen manier het beste met David voor. Zijn moeder neemt hem constant in bescherming en zijn vader moedigt hem vooral aan om te blijven dromen. Er komt echter een moment dat je als kind een leeftijd bereikt waarbij je doorkrijgt dat je ouders ook feilbare mensen zijn en er niet altijd voor je zullen zijn.

Voor David komt dit besef alleen veel te vroeg. David wil gezien worden, maar juist als hij in zijn element is in het museum laten zijn ouders en de mensen die hem zouden moeten beschermen hem behoorlijk in de steek. David is echter opvallend mild over zijn ouders, want buiten zijn fantasie zijn ze alles wat hij heeft. Het levert bij tijd en wijle een zowel ontroerend als ontnuchterend familieportret op.

Ondertussen probeert David de realiteit op afstand te houden door een droomwereld voor zichzelf te creëren. Een wereld waarin de dinosauriërs weer tot leven komen en die bereid zijn hem in hun groep op te nemen. Het levert enkele fascinerende scènes op. De muur van fantasie die David om zich heen bouwt is even broos als aandoenlijk. Als hij uiteindelijk besluit dat zijn fantasiewereld hem liever is dan het echte leven bij zijn ouders zoekt hij naar een manier om voor altijd in zijn fantasiewereld te verdwijnen. Het ietwat magisch realistisch aandoende einde zal misschien niet iedereen even zeer aanspreken, maar past wat dat betreft prima bij het verhaal.
1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Istvan Kops

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur