Wat een boek !
De vegetariër heeft niets met vegetarisme te maken !
Ok het feit dat een vrouw stopt met vlees eten en dierlijke producten te gebruiken (veganisme) is de aanleiding voor drie hoofdstukken.
Het boek diept de menselijke onmogelijkheid uit om gedachten en beslissingen van andere mensen te begrijpen of zelfs maar te kennen. In het eerste hoofdstuk, verteld via de echtgenoot van de veganiste, wordt met een Koreaans kader de onmogelijkheid geschets die beslissing te aanvaarden. Culturele en generatiekloven snijden door de communicatie en zijn de oorzaak dat zelfs familieleden zich niet kunnen inleven in de keuze van het individue.
Het tweede hoofdstuk, vanuit het standpunt van de schoonbroer van de veganiste, wijdt dan weer uit rond de peilloze menselijke drijfveren om iets te bereiken of te doen. "Iets" in het boek is dan seks hebben met elkaar. Een bevreemdend hoofdstuk, waarvoor het volgende hoofdstuk nodig is, om het volledig te begrijpen.
En dan komt het derde hoofdstuk. Het verhaal van de zus van de veganiste. Waaw !!! Een bokshandschoen die de lezer krachtig en recht en onverwachts in het gezicht treft. Het menselijke onvermogen tot elkaar begrijpen, zich in de ander in te leven verheven tot nobelprijsniveau ! De strijd, de pogingen om mee te leven met de andere in al zijn falen op een meesterlijke manier tot bij de lezer gebracht. Het slaat in, het blijft hangen, het grijpt de lezer vast, kruipt in het hoofd en maalt nog vele uren na !
Nog maar weinig tegen gekomen in "de" literatuur !
Prachtig geschreven. Elke zin is een uitnodiging om de volgend zo snel mogelijk te lezen. Het is een boek, mocht ik er de tijd voor hebben, dat ik in één ruk zou hebben uitgelezen.
Dit is duidelijk een 7 sterren op 5 waard !
Een nobelprijs voor de schrijfster is het minste dat zij verdient !
Nog maar weinig tegen gekomen in "de" literatuur !
Dit is duidelijk een 7 sterren op 5 waard !
Een nobelprijs voor de schrijfster is het minste dat zij verdient !