De alledaagsheid ?
Vrouw schrijft een dagboek.
En ondertussen wordt op een zeer aangename manier een beeld geschetst van het morele leven van de 1950's in Italië.
Geloof beheerst het leven van de "volwassen" generatie. Kinderen rebeleren daar tegen of begaan een "doodzonde". Het innerlijke conflict van de schrijfster / moeder met de houding van haar kinderen is de rode draad door het boek.
Het is die worsteling die ze neerschrijft. Niet gesteund door haar echtgenoot, is haar dagboek haar enige toevlucht, maar wordt uiteindelijk ook haar spiegel. Haar man vlucht in zijn eigen bezigheden (krant lezen, muziek,...) en schrijft een scenario, of is het eerder een alibi voor een gedroomde en gewenste buitenechtelijke affaire ?
Die onzekerheid verzwaart haar problematiek, zodat ze ook een droom-ontsnapping achter de hand houdt. Maar realistisch genoeg weet ze dat die ontsnapping alleen een andere achtergrond voor dezelfde problemen zou opleveren.
Alledaags, wie geleefd heeft, herkent in het verhaal zoveel overlap met het eigen leven.
Kortom een heel sterk boek.
Geen doorrazertje, maar eentje dat je weglegt om verder na te denken, te reflecteren. Ik heb er lang over gedaan, maar het was elke minuut waard. Persoonlijk vond ik het nog sterker, zowel qua verhaal als wat literair niveau betreft dan "De Jaren" van Annie Ernaux, dat een beetje in dezelfde sfeer baadt.
Kortom een heel sterk boek.