Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Het exotische oord dat Belgiƫ heet

03 november 2015

België, het land dat veel Nederlanders intrigeert. Al direct na de grens weet je dat je in België bent. Rode huizen die nooit hetzelfde zijn, houten elektriciteitspalen en erbarmelijk slechte betonnen wegen. We spreken min of meer dezelfde taal, en tóch zijn we zeer verschillend. Kelly Keasberry verhuisde met haar gezin van Nederland naar Antwerpen en schreef over haar ervaringen in het land van blaffeturen, bricoleurs en broodautomaten.  

Wie de boektitel leest, Van attest tot acceptatie, zou kunnen denken dat het hier om een uitvoerig integratierapport van de EU gaat. De zakelijke titel dekt de inhoud niet. Die is namelijk erg vermakelijk en ook nog eens zeer informatief. De openbare ruimte, humor en vooroordeel, gezondheidszorg, geloof zijn onderwerpen die onder andere aan bod komen. Het is werkelijk ongelofelijk op hoeveel moeilijkheden Keasberry met haar gezin stuit in een land waar voor een groot deel dezelfde taal wordt gesproken.  

Keasberry maakt taferelen mee die je eerder verwacht in Congo, een voormalige kolonie van onze zuiderburen. De zoektocht naar een rijksregisternummer (het Burgerservicenummer van België) is hilarisch. Keasberry wordt van het ene adres naar het andere gestuurd en samen met haar kinderen moet ze op de fiets racen om haar afspraak op tijd te redden. Achteraf blijkt dat de afspraak op papier niet de daadwerkelijke afspraak is, maar dat de Dienst Vreemdelingenzaken rekening houdt met verdwaalde bezoekers en een kwartiertje optelt bij de afspraak op papier. Het is ook een oplossing, zullen we maar zeggen.  

Ondanks alle strubbelingen in het dagelijks leven, krijgen Keasberry, haar man en haar kinderen het steeds meer naar de zin in België. Ze integreren dagelijks een beetje meer en het plezier spat ook van de verhalen af die in dit boek staan. Ze ontdekken de broodautomaat, het toppunt van integreren. Al vanaf dag 1 intrigeert het blinkende bakbeest langs de kant van de weg. Als Keasberry uiteindelijk beslist een brood uit de machine te gaan halen mag haar zoon kiezen welk brood het wordt. ‘“Een heel brood”, sprak hij zoekende, “bruin, maar ook weer niet te donker van kleur en met een fijne textuur.” Hij was overduidelijk aan het integreren, stelde ik vast. Het werd knop B3. Zachtjes drukte ik de knop in. “Je moet wat fermer drukken, kijk zo!”, adviseerde zoonlief. Met een smak viel het brood naar beneden. Vergiste ik mij nu, of wierp de passerende stoet fietsers, automobilisten en voetgangers mij een medelijdende glimlach toe? Plotseling waande ik mij een nomade uit de Afrikaanse Sahara.’  

Allerhande gebruiken uit België worden onder de loep genomen zoals de opdringerige wijkagent of het scheiden van afval. Alles is anders in vergelijking met Nederland. Wanneer de nacht valt, trekt het leven zich in België terug als een oceaan bij eb. De blaffeturen (rolluiken) worden neergelaten. Je zal er dan ook bij niemand naar binnen kunnen kijken, hoogstens in de grensgebieden waar Nederlanders zich hebben gevestigd vanwege het gunstige belastingklimaat. Iets wat een groot vooroordeel over Nederlanders blijft. Volgens onze zuiderburen zijn we zuinig.  

Het mentaliteitsverschil tussen de Belg en Nederlander komt ruimschoots aan bod, het is de rode lijn in de vele observaties die Keasberry omschrijft. Ook het verschil in huizenbouw is interessant. In Nederland worden Vinex-wijken uit de grond geplempt, zo zul je het in België niet gauw zien. Daar is iedereen trots op zijn eigen creatie, bricolage is een nationale levenskunst. Volg de Facebook-pagina Ugly Belgian Houses en je vangt in één keer de bouwmentaliteit van de Belg. Wat zo goed is aan dit boek: het is niet het zoveelste grappige boek over België, maar ook informatief zit het steengoed in elkaar. Een aanrader voor de liefhebber van dit gekke land.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur