Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Van Jordanees tot Yup

JAB1950 29 maart 2022
Recensie
ANNA LASCARIS ‘Van Jordanees tot yup.’
Met een weemoedig gevoel, sla ik het boek ‘van Jordanees tot Yup,’
van schrijfster Anna Lascaris dicht.
Ik ben geen snelle lezer, maar heb deze dikke pil in twee dagen verslonden.
Ik mocht meelopen in het leven van Annie. Het voelde net alsof ik aan de hand liep van een oudere zuster en werd meegetrokken terug mijn eigen jeugd in. Ik vond op deze reis zowel herkenning als een aantal overeenkomsten. Ook ik ben een geboren en getogen Jordanees. Je kunt het meisje wel uit de Jordaan halen, maar de Jordaan nooit uit het meisje.
Ik mocht mee, terug in de tijd en proefde de sfeer weer van onze geboortegrond, rook de geuren, hoorde de vragende stemmen en antwoorden ad rem in het sappig plat Jordanees uitgespuugd, de smeuïge roddels, het altijd aanwezige saamhorigheid gevoel. Maar ook de ongegeneerde conflicten die vaak op straat werden uit gevochten. Rauw en puur, de wijsheid van de straat. De Jordaan, van opera minnende zangers en zangeressen, van de binken en bloedmooie meiden. De Jordaan, de tuin van Mokum.
Annie wordt in de slootstraat geboren in een gezin waar het, net zoals in zoveel gezinnen in die tijd armoe troef was, maar waar omes en tantes altijd voor handen waren en een opoe waar je terecht kon voor je zondagscenten, kleine en grote verdrietjes, troost en steun.
Annie krijgt de wijsheid van de straat met de paplepel ingegoten in het gezin waar ze opgroeit. Het is niet altijd even gemakkelijk, toch heeft ze een fijne jeugd. Annie is een rechtschapen rebel die geen blad voor haar mond neemt en zeker niet op haar mondje is gevallen. Haar moeder, haar baken is een warme liefdevolle vrouw. Die haar man aan alle kanten ontziet, alles voor de lieve vrede in huis. Dat gaat op een dag verkeerd wanneer vader zijn dochter blijft jennen en het escaleert door zijn drankmisbruik totdat het helemaal uit de hand loopt. Annie besluit haar intrek te nemen bij Ome Hans en Tante Lien. Daar krijgt ze wat ademruimte en weer wat levensvreugde. Wanneer ze alle zorgen even wil vergeten gaat ze met haar twee hartsvriendinnen dansen in, het Gildehuis.’ Daar ontmoet ze op een bijzondere manier haar grote liefde, waar ze niet omheen kan. Maar er zijn wel wat hobbels te nemen, Edwin komt uit een heel gegoed milieu, zijn vader is de baas, waar Annie voor werkt op het confectieatelier. Rijk en arm komen tegen over elkaar te staan wanneer Annie aan zijn ouders wordt voorgesteld, laat zijn moeder haar op een wel zeer onverkwikkelijke manier weten, niet gecharmeerd te zijn van het armoedige Jordaan milieu. Laat staan van haar dialect.
Gelukkig staat Edwin aan haar zijde en het stel laat weten dat het bij elkaar wil blijven. Annie die niet tegen onrecht kan, laat het kaas niet zo makkelijk van haar brood eten, ook niet door haar halsstarrige toekomstige schoonmoeder. De twee geliefden zetten door, Annie trouwt Edwin en hoewel haar schoonvader een warme en hartelijke man is, blijft Edwins moeder haar afhouden. Annie weert zich dapper en weet bijna iedereen voor zich te winnen. Dan stappen wij in haar yuppen leven en neemt ze de lezer verder mee op haar levensreis. Dank je wel Anna Lascaris, dat ik met je mee mocht lopen, dat ik even met je mocht lachen, maar ook huilen. Je hebt me met je reis ontroerd en teruggebracht naar de plek waar ook ik geboren ben. Ik heb van je levensverhaal genoten.
Het boek krijgt van mij dan ook welverdiend *****

Reageer op deze recensie

Meer recensies van JAB1950

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur