Jack Coenen 05 maart 2008
In dit boek worden vraagtekens gezet bij de kruisiging en opstanding van Jezus Christus. Het fundament van het christelijke geloof wordt in twijfel getrokken. Als dit niet over Jezus en de Bijbel maar over Mohammed en de Koran was gegaan had de wereld in brand gestaan en had Tom Egeland een fatwa aan zijn broek gehad. Wat de Duivelsverzen voor de islam was, is dit boek voor het christendom. Alles is verpakt in een roman waarvan de schrijver stelt dat deze niet theologisch is.
Bjoern Beltoe is als controleur toegevoegd bij een archeologische opgraving bij het Vaerneklooster in de buurt van Oslo. Er wordt een gouden kistje gevonden. De leiders van de opgraving zijn van plan het kistje illegaal naar het buitenland te verschepen. Bjoern steelt het kistje echter en verbergt het. De archeologen en hun opdrachtgevers/sponsors doen er alles aan om het kistje te bemachtigen. Het zou een groot geheim kunnen bevatten dat de westerse wereld op zijn grondvesten doet schudden.
Het Einde van de Cirkel is een voorloper van De Da Vinci Code en het lijkt wel of Dan Brown hieruit ook inspiratie heeft opgedaan. In een epiloog worden alle overeenkomsten opgesomd; zelfs de albino speelt in beide boeken een hoofdrol. Als roman heeft het boek verder weinig om het lijf. Het deed het mij denken aan De Celestijnse Belofte; het ontmoeten van allerlei mensen die verhalen vertellen over geheime zaken. Toch leest het vlot weg en geef ik het 4 sterren.

Meer recensies van Jack Coenen