Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Onvoltooid

Jacky 06 januari 2016

William Gay is een Amerikaanse auteur van thrillers en korte verhalen. Toen de auteur in 2012 op 70-jarige leeftijd overleed, werden er twee 'verloren thrillers' teruggevonden in zijn huis. Meteen werd duidelijk dat beide boeken ook uitgegeven zouden worden. Dit jaar kunnen we zijn allerlaatste boek The Lost Country  verwachten, maar nu concentreren we ons op Zusje dood  (Little Sister Death), een onvoltooide thriller die in het najaar van 2015 verscheen.

Wanneer David Binder kampt met een writer's block, raadt zijn literair agente hem aan om zijn tweede boek even te laten liggen en zijn focus te verleggen naar een nieuw verhaal. Binder komt in Beale Station Tenessee terecht, waar hij zich bezighoudt met het (her-)schrijven van een eeuwenoude legende over Het spook van Beale. Terwijl Binder zich meer en meer verdiept in de legende, begint de werkelijkheid langzaam naar de achtergrond te verdwijnen. Wat is nog werkelijk en wat niet?

Gay is een meester in het neerzetten van goede literatuur. Met gedetailleerde omschrijvingen van de omgeving en hele lange zinnen schetst de schrijver een prachtig, spookachtig beeld van de omgeving en van de personages. De opening van Zusje dood  is gruwelijk en blijft het hele boek door in je hoofd zitten. Je vraagt je af wat deze drie personen te maken hebben met de rest van het verhaal. Het 'waarom' van de eerste gebeurtenis sleept je het boek door, om vervolgens een beetje bedrogen uit te komen.

Hoewel het in theorie een prachtig idee lijkt om een onafgemaakte thriller van een overleden schrijver uit te brengen, blijkt de praktijk toch iets tegen te vallen. Zusje dood  bouwt prachtig op. Het wordt steeds gruwelijker. De informatie wordt gedoseerd aan de lezer gebracht en ook dit zorgt voor een goede spanningsboog in het verhaal, maar als het einde nadert, merk je dat je niet gaat krijgen wat je verwacht. Zusje dood  eindigt abrupt en de lezer blijft met een heleboel vragen zitten.

Maar als we het einde voor het gemak even wegdenken, dan zit deze thriller best aardig in elkaar. Er wordt niet gewerkt met aanhalingstekens en dat kan in het begin een beetje wennen zijn. Eenmaal gewend, leest het boek - ondanks het wollige taalgebruik en de lange zinnen - erg prettig weg. Het begin laat je al op het puntje van je stoel zitten en in de 198 pagina's worden maar liefst drie verhalen verteld die allemaal een verband hebben met elkaar. Het is zaak dat je je hoofd erbij houdt, want ook de hoofdstukken ontbreken. Voor je het weet, zit je weer in het verhaal van een ander personage.

Alle verhalen in het boek ademen dezelfde sfeer, waardoor het ergens jammer is dat het einde zo ruw is. De spanning blijft na het wegleggen van Zusje dood  een beetje onrustig in je buik drukken. We zullen helaas nooit weten hoe het verhaal zou zijn geworden als William Gay het zelf had voltooid. Toch is dit voor de liefhebbers van ghost stories  wel een boek om in huis te halen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jacky

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur