Meer dan alleen een feelgoodroman

Jacky van Dijk 14 februari 2025
Gaby Rasters staat bekend om haar hartverwarmende romans die niet alleen romantiek brengen, maar ook diepere thema’s aansnijden. In Likes voor de liefde neemt ze de lezer mee in een verhaal over de kracht van echte verbinding in een wereld vol filters en volgers. Met haar vlotte schrijfstijl weet Rasters van begin tot eind te boeien en houdt ze de balans tussen een meeslepende feelgood en een boodschap die blijft hangen.

In deze roman draait alles om Anna, een jonge trouwambtenaar, die met liefde en toewijding de mooiste trouwceremonies verzorgt. Wanneer influencer Eva haar vraagt om haar huwelijk met Tobias te voltrekken, lijkt het een droombruiloft te worden - tenminste, als je het door de lens van social media bekijkt. Terwijl Eva zich volledig stort op het creëren van hét perfecte online plaatje, begint Tobias steeds meer te twijfelen aan hun toekomst samen. De spanning groeit niet alleen tussen Eva en Tobias, maar ook tussen Anna en Tobias. Terwijl de grote dag nadert, komt de vraag steeds nadrukkelijker naar voren: kiest Eva voor de liefde of voor de likes?

De verleidingen van social media zijn voor iedereen herkenbaar. De hang naar likes en volgers maakt dat we ons imago zo perfect mogelijk willen schetsen. Maar het echte leven is vaak niet zo rooskleurig als het op internet lijkt. Dit contrast wordt in het boek sterk neergezet: Eva’s divagedrag lijkt op het eerste gezicht oppervlakkig en overdreven, maar als lezer ontdek je al snel dat dit grotendeels wordt versterkt door invloeden van buitenaf. De druk om te presteren, om het perfecte plaatje hoog te houden, weegt zwaar op haar schouders. Tegelijkertijd worstelt Tobias met zijn grenzen. Hoewel hij zich meerdere keren uitspreekt over wat hij wel en niet wil, laat hij zich toch steeds meeslepen door Eva’s gedrag. Anna, op haar beurt, is een oprecht en warm persoon, maar kan af en toe ook scherp en bitsig uit de hoek komen, wat een goed tegenlicht biedt. Haar eigen relatie kent ook zo z’n scheurtjes en hoewel zij een gepassioneerd trouwambtenaar is, lukt het haar niet om te dromen van een eigen droomhuwelijk. Al deze onzekerheden en karaktertrekjes maken de personages oprecht en hun emoties realistisch.

Rasters weet de lezer moeiteloos mee te nemen in een verhaal dat niet alleen vermakelijk is, maar ook stof tot nadenken geeft. Haar schrijfstijl is prettig, de dialogen vloeien soepel en de wisselende perspectieven houden het tempo hoog. Het boek leest vlot en verveelt nergens. Af en toe komen gebeurtenissen of gedragingen nét iets te mooi uit, waardoor het soms wat geforceerd aanvoelt, maar echt storen doet het niet. Net op het moment dat je denkt te weten hoe het afloopt, verrast Rasters met een wending die je weer even op scherp zet.

Wat Likes voor de liefde meer maakt dan alleen een feelgoodroman, is de onderliggende boodschap: échte connectie is wat écht telt. In een wereld waarin we onszelf graag van onze beste kant laten zien, is oprechte verbinding uiteindelijk belangrijker dan het perfecte plaatje.

Meer recensies van Jacky van Dijk