Grappig en hartverwarmende feelgood met een twist

Jacky van Dijk 13 april 2025
Sarah Adler, bekend van haar debuutroman Er is liefde na de dood, heeft met Medium gelukkig opnieuw een charmante feelgoodroman afgeleverd die het genre een frisse draai geeft. Het verhaal heeft paranormale twist en neemt de lezer mee op een verrassende reis vol humor, romantiek en bovennatuurlijke elementen.

In Medium gelukkig volgen we Gretchen, een nep-medium dat, ondanks haar oplichterij, zichzelf graag als een weldoener ziet. Wanneer ze wordt ingehuurd om een geitenboerderij te ontdoen van een hardnekkige geest, verwacht ze een eenvoudige klus. Maar de boerderij-eigenaar blijkt niet een oude man te zijn, maar Charlie Waybill, een knappe, jonge boer die niet in geesten gelooft. Wat volgt is een humoristisch en paranormaal avontuur waarin Gretchen onverwachts oog in oog komt te staan met de geest Everett, die haar vraagt om Charlie te helpen om een familievloek te vermijden die hem al sinds de jaren twintig in Gilded Creek houdt.

Adler's schrijfstijl is luchtig en vol humor, met scherpe dialogen en levendige beschrijvingen die de lezer moeiteloos meenemen in het verhaal. Het verhaal is losjes geïnspireerd op de oude klassieker Ghost. De interacties tussen Gretchen en Everett, de geest die over de boerderij waakt, zijn bijzonder grappig. Everett is geen typische geest, maar eerder een humoristische en soms ontroerende gids voor Gretchen, wat het verhaal een originele draai geeft.

De romantische dynamiek tussen Gretchen en Charlie blijft echter wat onderontwikkeld. Hoewel de chemie tussen hen voelbaar is, mist hun relatie net dat beetje vonk om echt te sprankelen. Dit komt deels doordat het verhaal meer de focus legt op Gretchen's interactie met Everett dan op haar band met Charlie, waardoor de romantische ontwikkeling wat achterblijft. Het zou misschien geholpen hebben als het boek vanuit een duaal perspectief in de ik-vorm zou zijn geschreven, in plaats van in de derde persoon. Toch doet dat niets af aan het leesplezier. Het blijft een vrolijk en vermakelijk feelgood verhaal. Het paranormale element is goed geïntegreerd en voegt een speelse twist toe aan de klassieke enemies-to-lovers roman.

Als je op zoek bent naar een boek dat zowel grappig als hartverwarmend is, en een originele draai geeft aan het genre, dan is Medium gelukkig absoluut een aanrader.

Meer recensies van Jacky van Dijk