Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Gezonder, ja, maar ook lekker?

Jacqueline Smit 30 november 2014

Monique van de Vloed is voedingsdeskundige met een passie voor Gezond Eten, en die passie deelt ze op haar Facebookpagina Dat Maken we Natuurlijk Lekker Zelf
De trend om ‘gezond’ te willen bakken zonder geraffineerde suikers en geur-kleur en smaakstoffen zet door, Monique heeft op haar Facebookpagina al meer dan 15.000 volgers. In haar boek Natuurlijk lekker bakken vind je 400 bakrecepten die gebruik maken van natuurlijke, biologische, pure en verse ingredienten en die vrij zijn van gluten, geraffineerde suikers, melkproducten en kunstmatige ingredienten. Met de 'gezonde, natuurlijke versies’ van klassiekers als kletskoppen, spritsen, stroopwafels, soesjes en brownies, en met bijzondere recepten als stoofpeertjescupcakes, zoete paprikakoek en Keltisch zeezoutmuffins.
Als je eenmaal de basisingredienten in huis hebt, (niet alles altijd even makkelijk te vinden - kuzu, psyllium, ik wist niet eens wat het was - maar stevia, wijnsteenbakpoeder en glutenvrije meelsoorten kun je bij de biologische winkels kopen), kun je aan de slag met bakken.

Ik wil dat een kookboek mij verleidt. Dat ik lekkebaardend door het boek blader, geïnspireerd raak door de recepten, word verleidt door de foto's en meteen aan het bakken wil slaan. En dat deed dit boek jammer genoeg niet. De beschrijvingen zijn duidelijk, net als de vele foto's. Een foto van een radijs-havertaart ziet er precies zo uit als het klinkt: degelijk en gezond.
Natuurlijk lekker bakken is een dik, instructief naslagwerk: naast de foto's bevat het duidelijke teksten vol met uitroeptekens (de walnoten maken dit koekje tot een topper! Ik geef je een makkelijk recept! ... door de lekkere frosting een heerlijke smaak! Deze koekjes zijn echt bijzonder! Voor de echte banaanliefhebber - dat zijn heus niet allemaal apen! Deze boterkoek is dus echt honderd procent meukvrij!). Het boek maakt me vooral duidelijk dat ik gezonder moet eten. Maar of al het beschrevene ook lekker is? Persoonlijk hou ik van de volle, rijke en gulle smaak van roomboter, bloem en eieren en maak je daar volgens mij de mooiste, lekkerste en luchtigste cakes, taarten en koekjes mee. Als je echter een glutenintolerantie hebt of zonder dierlijke producten wilt bakken, dan is dit boek echt iets voor jou.

Wat me wel inspireerde om de bakspullen tevoorschijn te halen en de oven aan te zetten was het hoofdstuk Typisch Nederlandse en Vlaamse gerechten, met  Fryske dumkes, Arnhemse meisjes, Weesper moppen en Luikse wafels. En natuurlijk in deze tijd de speculaasjes en Moniques recept voor speculaines (madeleines met speculaaskruiden). De recepten en foto's weten me niet te overtuigen, maar misschien wel het resultaat? Ik ga op zoek naar stevia, rijstemeel, gierst, psyllium, kokosvet, wijnsteenbakpoeder en amandelmeel...

 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jacqueline Smit

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur