Zeer goede juridische thriller

Jacques 16 januari 2025
Suzie Miller - Prima facie 5*

Het is in eerste instantie een onschuldige zedenschets over een onbekende wereld, over pruiken, al dan niet veganistisch van samenstelling en dezelver trommels of Tupperwaredozen, over mantels en befjes, afkomstig uit een notabele winkel met een eeuwenoude reputatie en personeel, zoals die alleen in Londen voorkomen. Speelde zich hier niet ooit een aflevering uit de fameuze serie De Wrekers af met de wonderschone Emma Peel èn John Steed in de hoofdrollen?

Serieus. Wat moet je als meisje van eenvoudige komaf in dit elitaire juridische geheel? Hoe houd je je staande als meisje met een beurs uit een achterbuurt in Luton, zeker als je belaagd wordt door een telg uit een roemrijk geslacht van juridische vakidioten? Het moge duidelijk zijn, het thema is seksueel geweld. Tegenover vrouwen natuurlijk.

Het leesplezier overstijgt het thrillergedeelte, zeker in de eerste helft van het boek. Is dit een vrouwenthriller? Omdat de hoofdpersoon een warme vrouw is? De vraag impliceert dat er ook mannenthrillers zijn. Het antwoord zal er wel mee te maken hebben dat thrillers, zowel qua auteur als lezer wellicht ooit een overwegend mannenaangelegenheid waren, maar dat dit ooit moeilijk in te nemen bastion allang met de grond gelijk is gemaakt. Door vrouwen.

De rechtbankscènes zijn ademloos te volgen. En dat zegt iemand die een hekel heeft aan dit soort boeken, maar goed dat was al weer een eeuwigheid geleden.

Het nawoord heeft als slotconclusie dat in de rechtszaal lang niet altijd rechtvaardigheid behaald wordt. Het rechtssysteem in het Verenigd Koninkrijk is niet gemaakt voor het beschermen van slachtoffers. Of dit hier ten lande ook zo is, kan ik niet beoordelen.

Waar ik wel een oordeel over heb is de waardering voor de auteur die een boeiend verhaal uit de hoge hoed heeft getoverd. Met volwaardig taalgebruik dat het huis-,tuin- en keukengeleuter van een hoop zgn. thrillers met verve overstijgt. Het was een waar genoegen dit boek te lezen.

NB: Prima facie = Op het eerste gezicht. In juridische zin: voldoende aanwijzingen biedend voor een rechtsgang.

Meer recensies van Jacques