Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Ontdek je eigen Timboektoe

Jan Hazevoet 30 maart 2015

Timboektoe, de Zuidzee-eilanden, de bronnen van de Nijl...nog niet eens zo lang geleden waren er nog witte plekken op de aarde en waren de Europese ontdekkingsreizigers die ze in kaart brachten, ware helden die met vette krantenkoppen werden onthaald. Tegenwoordig is de hele wereld in talloze reisgidsen en tot de laatste centimeter beschreven. Bovendien zijn door de globalisering plaatsen als Hemaworsten op elkaar gaan lijken en spelen fysieke plekken steeds minder een rol, omdat mensen elkaar op social media ontmoeten.

En dat is jammer, zo toont Alastair Bonnett (1964) in Van de Kaart, want veel menselijke emoties zoals onze behoefte aan vrijheid en ontsnapping, onze angsten en hoop, zijn verbonden met fysieke plaatsen.

Gelukkig zijn er nog genoeg plekken waar we bij kunnen wegdromen en gaan er achter exotische plaatsnamen vaak even vreemde verhalen schuil, zo blijkt uit Van de Kaart. Sommige liggen in eigen land, zoals Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Wie op Google Maps kijkt, ziet net onder Tilburg een bizarre lappendeken van Belgische stukjes grond in Nederland, met daartussen Nederlandse enclaves binnen België, die dus weer in Nederland liggen. Een unieke constructie, die je nergens anders op de wereld tegenkomt en dat ondanks een woelige Europese 20ste eeuw gewoon is blijven bestaan. Ook het Nederlandse Kamp Zeist heeft een hoofdstuk. In de jaren '90 was het kamp tijdelijk Schots grondgebied, om de verdachten te kunnen berechtigen van de bomaanslag in een PanAm-vliegtuig boven Lockerbie. Het had zelfs een eigen Schotse vuilnisophaaldienst.

En hoe cool klinken de Ondergrondse steden van Cappadocië, die ruimte boden aan tienduizenden mensen? Of de Drijvende eilanden in de Malediven, kunstmatige stukjes paradijs voor rijke investeerders? Van de Kaart heeft een thematische indeling, met onderwerpen als 'Verloren ruimtes' en 'Niemandslanden'. Elke ‘magische’ plaatsnaam heeft daarnaast een een eigen hoofdstuk, zodat je het boek makkelijk kan wegleggen en weer oppakken, zodat je je eigen Timboektoe kan ontdekken. Natuurlijk het liefst met een grote landkaart aan de muur.

Reageer op deze recensie

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur