Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Gevoelvolle terugblik op die ene zomer

22 augustus 2017

Marcel Pagnol (1895-1974) leidt De gloriedagen van mijn vader in met uit te leggen waarom hij zich voor het eerst aan een roman waagt. Deze inleiding eindigt met een beschouwing over de verschillen in waardering tussen het schrijven van toneelstukken en het schrijven van boeken, vanuit de auteur bezien. Toneelschrijvers merken meteen hoe een stuk wordt ontvangen door het publiek, bij romanschrijvers is de afstand met het publiek groter. Ondanks zijn grote successen als toneelschrijver is deze afstand voor hem de geruststelling die hij nodig heeft om zich aan zijn eerste roman te wagen. Het fraaie resultaat geeft geen enkele aanleiding voor deze onzekere houding.

De gloriedagen van mijn vader is een autobiografisch verhaal. Pagnol vertelt over zijn familie, een harmonieus gezin dat in relatieve welstand verkeert. Geregeld brengt Marcel tijd door bij zijn tante van moederskant en het is mede aan hem te danken dat deze tante een relatie krijgt die uitmondt in een huwelijk. Deze oom Jules en Marcels vader kunnen goed met elkaar overweg, ondanks de verschillen in karakter. Oom Jules is een snoeverige bourgondische katholiek, de vader van Marcel is een bescheiden atheïst. Deze tegenstellingen beletten hen niet om een gezamenlijk vakantiehuis te betrekken.

De kern van het verhaal is de eerste vakantie, in de zomer van 1903, die beide families met elkaar doorbrengen. Marcel trekt uiteraard veel met zijn broertje op en zij bedenken allerlei spelletjes. Als de ideeën op zijn gaan zij uit verveling nogal wreed en gruwelijk experimenteren met de alomtegenwoordige insecten. De beide mannen zien uit naar de jacht. Marcels vader ontbeert ervaring, oom Jules is een ervaren jager en laat geen gelegenheid onbenut om dit verschil te benadrukken. Het is een uitvergroting van de verhouding tussen de mannen. De een is overheersend, de ander bescheiden. Tijdens de eerste dag van het jachtseizoen gebeurt er iets dat deze verhouding volledig op zijn kop zet.

De gloriedagen van mijn vader is vooral een liefdevolle roman, zonder dat het zoetsappig wordt. De schilderachtige beschrijvingen van het landschap, de flora en de fauna, prikkelen de fantasie. De harmonieuze sfeer in het gezin, het broertje met wie Marcel goed kan opschieten, het respect voor zijn al te bescheiden vader worden fraai beschreven, en gelukkig af en toe verluchtigd met humorvolle tussendoortjes.

Het draait ook om de onevenwichtige verhouding tussen zijn vader en de uitsloverige oom Jules. Pagnol slaagt erin om subtiele wijze deze verschillen uit te vergroten, vooruitlopend op het moment dat de verhoudingen anders komen te liggen. Dat het toeval daarbij een handje helpt lijkt te duiden op de aanwezigheid van een hogere macht die een zekere glorie bezorgt bij degene die er het meeste bij gebaat is en die daarmee tegelijk de snoever de mond snoert.

Door die manier van schrijven en de toon van Pagnol zou je bijna vergeten dat De gloriedagen van mijn vader nogal wrede passages kent. De gruwelijke manier waarop de broertjes insecten martelen is misselijkmakend. Het fenomeen jagen is een omstreden activiteit, de uitgebreide aandacht daarvoor zal niet bij iedereen in de smaak vallen. Toch weet Pagnol door zijn enthousiaste beschrijvingen enig begrip op te wekken voor de aantrekkingskracht van die omstreden activiteit.

Pagnol heeft na De gloriedagen van mijn vader meer romans geschreven, zoals het bekende Manon des sources; het is gelukkig niet bij dit ene uitstapje gebleven. Van het andere deel van de autobiografie, Een kasteel voor mijn moeder, heeft de uitgever aangekondigd dat het in 2018 zal verschijnen. Dat is iets om naar uit te zien.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur