Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Journalistieke topprestatie

12 juni 2016

De Haagse wijk Transvaal is de afgelopen jaren meerdere malen negatief in het nieuws geweest. De demonstraties tegen IS en de rellen naar aanleiding van de door een nekklem omgekomen Antilliaan Mitch Henriquez liggen nog vers in het geheugen. Arabist en journalist Maarten Zeegers woonde enkele jaren in de wijk en heeft deze gebeurtenissen van nabij meegemaakt. In Ik was een van hen doet hij verslag van die periode.

Zeegers heeft een tijdje in Syrië islamitisch recht gestudeerd. Toen daar de burgeroorlog uitbrak, deed hij daar voor NRC verslag van. Voor de autoriteiten werd hij al snel een ongewenste pottenkijker en werd gearresteerd en vervolgens uitgezet. Met zijn Syrische vrouw Sarah verhuisde hij in 2013 naar Transvaal, een wijk die voor circa 75% door moslims wordt bewoond. Het stel wordt argwanend bejegend en zij voelen zich niet welkom. Zeegers neemt een drastisch besluit: hij gaat voortaan als moslim door het leven. Hij hernoemt zich tot Mehmet, kleedt zich als moslim en laat een baard groeien. Mede door zijn vrij donkere uiterlijk en zijn Syrische verleden weet hij al gauw een zeker vertrouwen te wekken, maar de achterdocht is nooit ver weg en regelmatig wordt hij door buurtbewoners aangezien voor informant of spion.

Desondanks gaat vanaf dat moment voor hem langzaam maar zeker een nieuwe wereld open. Een wereld die voor buitenstaanders gesloten is, een nauwelijks doordringbaar bolwerk. Maar dat is schijn. Die geslotenheid maskeert een grote verdeeldheid tussen diverse islamitische stromingen, die gepaard gaat met onderlinge argwaan en een constante strijd tussen de verschillende groeperingen die overigens vooral verbaal wordt gevoerd. Die verscheidenheid manifesteert zich in het grote aantal moskeeën, ieder met zijn eigen kijk op het islamisme en de manier waarop de religie moet worden beleden.

Maarten Zeegers heeft een journalistieke topprestatie geleverd. Hij heeft zich jarenlang voorgedaan en gedragen als moslim om die microkosmos die Transvaal is van binnenuit te leren kennen en te weten te komen hoe de bewoners in het leven staan. Hij heeft zich grote opofferingen getroost om dat vol te houden. Geen alcohol nuttigen, leren wat halal is en wat niet, soera’s leren omdat dat nou eenmaal bij het islamisme hoort, bidden en religieuze bijeenkomsten bijwonen op onmogelijke tijdstippen, het is slechts een beperkte opsomming. Het lot van zijn vrouw mag niet onbenoemd blijven. Zij is een moderne vrouw die zich westers kleedt en gedraagt, en die zich heeft moeten wegcijferen om dit verslag mogelijk te maken.

Zeegers is er in Ik was een van hen in geslaagd om een fascinerend beeld te schetsen van een leefwereld die voor westerlingen onbekend is en zal blijven zolang de segregatie in stand blijft. Het is een wereld waarin mensen moeite hebben om te overleven, waar criminaliteit alom aanwezig is, een wereld die helaas ook een voedingsbodem is voor geweld en extremisme, waarvan de omgeving en de religieuze leiders er niet altijd in slagen om dat te beteugelen.

Maar het is ook een wereld die hartverwarmend kan zijn, waarin mensen voor elkaar door het vuur gaan, waar er solidariteit is tegen de (veronderstelde) vijanden, maar waarin velen ook gewoon dromen van een betere wereld voor zichzelf en hun kinderen. Met de islam als gemene deler.

Ik was een van hen is een meer dan geslaagde poging om een inkijkje te geven in het leven in een wijk met een slechte reputatie. Met veel empathie portretteert hij de bewoners, en ondanks dat er genoeg negatiefs voorvalt, speelt Zeegers nergens op de man en blijft de toon professioneel.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!