Hebban recensie

Veel actie in krijgshaftig verhaal over Vikingen

20 januari 2015
Als je een berg in Noorwegen bestijgt en je doet dat als matig geoefend toerist kan het zomaar gebeuren dat je, als je afgepeigerd en wel weer bent afgedaald, vrolijk voorbij wordt gehuppeld door een luchtig geklede jongedame op sneakers die hetzelfde traject op ten minste dubbele snelheid heeft afgelegd. Je moet ook niet raar opkijken als je wordt gepasseerd door mannen op pensioengerechtigde leeftijd die rond het middaguur tussen neus en lippen door vertellen dat hun voorgenomen tocht hopelijk is beëindigd voor de duisternis invalt, en dat is in hoogzomer behoorlijk laat.
Het is die nonchalante stoerheid van menig Scandinaviër die ook kenmerkend is voor de houding van de primitieve voorouders uit vroegere tijden. Het eerste deel van de Walhalla Saga, strijd om Stenvik, gaat over dat soort mannen en vrouwen, stoere Vikingen die nauwelijks angst kennen en lachen om wat bloedvergieten en gebroken botten.
Het verhaal speelt zich af aan het eind van de 10e eeuw. Plaats van handeling is het door piraten bewoonde Stenvik. Deze vesting is de laatste stop van de rondreis die Geiri en zijn neef en beschermer Ulfar maken om het land beter te leren kennen. Zij raken daar als tijdelijke bewoners verwikkeld in een ophanden zijnde strijd met een leger van rovers. Een derde strijdmacht bestaat uit het leger van Koning Olav die erop uit is om de inwoners aan de wil van de Witte Heer te onderwerpen en hen van het geloof in de traditionele Noorse goden af te brengen. Een andere verhaallijn betreft de sluimerende machtsstrijd in Stenvik tussen de huidige hoofdman Sigurd, en de tirannieke Harald die meent dat hij door de Goden is voorbestemd om diens plaats in te nemen. Daarnaast zijn er allerlei andere verwikkelingen zoals een onmogelijke liefde, kroeggevechten die het nodige bloed doen vloeien en allerlei vormen van misdadig gedrag en oplichterij.
Het eerste driekwart deel van het boek bestaat voornamelijk uit de voorbereidende handelingen op de komende strijd. Dit wordt beschreven vanuit de diverse strijdgroepen en daarbinnen vaak ook nog wisselend tussen veel verschillende personages. Het is daardoor moeilijk om in het verhaal te komen. Dit deel van het boek is soms erg taai en rommelig en het valt niet altijd mee om de aandacht erbij te houden. Het laatste kwart maakt veel goed. Hierin wordt de strijd beschreven tussen de belegeraars en de bevolking van Stenvik, die numeriek veruit in de minderheid zijn. Ondanks hun vindingrijke en heldhaftige verdediging zijn zij gedoemd de strijd te verliezen, maar zij hebben hun hoop gevestigd op de hulp van het leger van Koning Olav. Of die hulp op tijd komt en de bevolking kan redden is een vraag die lang open blijft en een verrassend antwoord kent. Dit deel van het boek is sterk, houdt de aandacht vast en dwingt tot doorlezen.
De auteur is Snorri Kristjansson, geboren in Reykjavik, die na een aantal jaren Noorwegen, inmiddels in Londen woont. Hij doet aan theater en geeft kinderen les over Shakespeare en klassiek theater; dit werkt door in de schrijfstijl. Hoewel het verhaal over volwassen onderwerpen gaat, heeft de stijl veel weg van iemand die aan kinderen een spannend verhaal wil vertellen en dit doet in korte zinnen en in korte hoofdstukken die het vooral van actie moeten hebben en niet van diepgang. Het resulteert in een tegenstrijdig gevoel: thematiek die op zichzelf zou kunnen resulteren in één of meer heel goede boeken voor volwassenen, maar die helaas wordt beschreven in een stijl die te vaak naar het kinderlijke neigt.
Het eerste deel van het boek is rommelig en zwak, de schrijver wil teveel in te weinig tijd vertellen, het laatste deel is veel beter en doet uitzien naar het vervolg dat in 2015 verschijnt. Het is te hopen dat de schrijver het niveau van het einde van deel 1 weet vast te houden, hij heeft daarin aangetoond dat hij een aanwinst voor het genre kan zijn.

Meer recensies van

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!