Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Vroeger was alles beter?

26 augustus 2015

Machtsmisbruik. Corruptie. Sodomie. Incest. Willekeurige rechtspraak. Verkrachting. Gruwelijke martelingen. Een drankzuchtige keizer die zich als een idioot gedraagt. Manipulatie. Omkoping. Pedofilie.

Dit soort zaken en nog veel meer kom je tegen in Verloren zoon van Rome  van Robert Fabbri. Het is het zesde deel in de serie over Vespasianus, subtopper in de Romeinse hiërarchie halverwege de eerste eeuw van onze jaartelling.

Vespasianus is een hoge functionaris wiens gedrag in de tegenwoordige tijd nauwelijks zou worden getolereerd, maar die in het toenmalige Rome aanzien had wegens zijn relatief hoogstaande normen en waarden, iemand die bovendien behept was met een meer dan gemiddelde medemenselijkheid.

Het verhaal speelt zich af in een periode dat keizer Claudius, de drankzuchtige manke stotteraar, al een tijdje op de troon zit. Het ziet er echter naar uit dat dat niet lang meer zal duren, alom verwacht men zijn spoedige dood.
Zijn aanstaande opvolging levert de nodige verwikkelingen op. Het is de bedoeling van Claudius dat zijn echte zoon als rechtmatig troonopvolger na hem tot keizer wordt gekroond. Zijn vrouw Agrippina heeft hele andere bedoelingen en ziet het liefst dat haar zoon Nero, de stiefzoon van Claudius, op de troon terechtkomt, waardoor zij maximale invloed denkt te verkrijgen.
De verwikkelingen worden door Vespasianus nauwlettend gevolgd. Met het oog op zijn toekomstige positie is het zaak om in te spelen op de ontwikkelingen aan het keizerlijk hof.
In zijn streven naar een hogere positie met meer macht wordt hij flink tegengewerkt. Het resultaat is een nieuwe positie in een ver land, ver weg van het centrum van de macht. Toch lijkt het erop dat hij met zijn invloed en manipulatieve karakter in staat is om zijn doel te bereiken, een doel waarvoor hij bereid is veel op te offeren.

De serie van Robert Fabbri volgt zo goed als mogelijk de loop van de geschiedenis van toen. Zijn stijl is heel filmisch, niet vreemd voor iemand die ongeveer 25 jaar in de filmwereld heeft gewerkt. Hij zet de personages goed neer, de intriges worden goed en volledig uitgewerkt en de plot is boeiend.
Het is inmiddels het zesde deel van de serie over Vespasianus en dat is goed te merken. Hoewel het met de nodige moeite wel zelfstandig leesbaar is, is het raadzaam om de serie in volgorde te lezen. Regelmatig wordt teruggegrepen naar voorafgaande gebeurtenissen die invloed hebben op het toenmalige heden.

In dit boek is het, in tegenstelling tot in voorgaande delen, niet goed mogelijk om terug te vallen op historische bronnen, er blijkt een gat van meerdere jaren te zijn in de geschiedschrijving over het leven van de hoofdpersoon. Fabbri heeft ernaar gestreefd om desondanks zo dicht als mogelijk bij de waarheid te blijven en heeft Vespasianus een rol in de gebeurtenissen gegeven die hij gespeeld zou kunnen hebben, in plaats van het teruggetrokken leven dat hij vermoedelijk een tijdlang heeft geleid.

Verloren zoon van Rome  geeft een goed beeld van het door en door verrotte leven aan het keizerlijk hof van destijds. Opeenvolgende keizers als Caligula, Claudius en Nero hebben het imago van het Rome van toen voor een belangrijk deel bepaald.
Het beeld dat beklijft is dat van een wereld waarin de mensheid er bepaald niet goed afkomt, een tijdperk dat in de latere eeuwen vooral is geromantiseerd, met als onontkoombare conclusie dat het leven in die tijd zeker niet beter was, maar wel voldoende stof oplevert voor boeiende boeken zoals dit.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur