Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een historie van de Nederlandse atletiek in 9 verhalen

Jan M. Jorna 20 juni 2017
Atletiek is typisch een sport die ik vooral tijdens de Olympische Spelen volg èn natuurlijk als er een fenomeen opstaat als Dafne Schippers! Zo anders als Kees Sluys die een gepassioneerd liefhebber is van atletiek en dan vooral van de meerkamp. In zijn jonge jaren (eind jaren vijftig) verslond hij het Blue Band – Sportboek waarin Jan Blankers hem doceerde dat de tienkamp ‘altijd het sterkst tot de verbeelding heeft gesproken van de sportmensen’. Dat hij een echte liefhebber is spreekt uit het vele cijfermateriaal waarmee hij zijn verhalen doorspekt en door zijn ongenoegen te uiten op de Nederlandse media die pas interesse toont wanneer er iets belangrijks te gebeuren staat in de atletiek wereld, zoals ‘de keuze van Dafne’: de sprint of meerkamp? Deze beladen keuze zorgt ervoor dat de media afreist naar Götzis, het meerkampmekka in het Oostenrijkse Vorarlberg, waar Dafne aan de 7-kamp deelneemt. Het feit dat zelfs de Nederlandse dagbladpers aanwezig is mag in Sluys ogen eigenlijk een wonder worden genoemd. “Die moest je hier doorgaans met een lucifer zoeken.” Bovenstaande gebeurtenis komt uit het verhaal over Dafne dat het laatste in de rij is van 9 over bijzondere Nederlandse atleten. Sluys’s keuze van atleten creëert een chronologisch beeld van de Nederlandse atletiek vanaf jaren dertig tot nu. Afhankelijk van de leeftijd maakt de lezer kennis met de sportieve loopbaan van (on)bekende Nederlandse atleten als o.a. Tinus Osendarp (brons op de 100 en 200 meter tijdens OS van Berlijn 1936), Wilma van den Berg (deelneemster estafetteteam tijdens OS van Mexico-Stad 1968) en hoogspringer Ruud Wielart (zijn Nederlandse record van 2,28 werd pas na twintig jaar verbeterd).
De keuze voor de chronologische aanpak geeft ook duidelijk weer dat Nederland, vooral op het gebied van voorzieningen en ondersteuning van atleten, geen grote atletieknatie was (is?). Zo moesten atleten tot ver in de jaren tachtig toch zelf voor inkomsten zorgen om professioneel te kunnen trainen; het was vooral werken, trainen, slapen. Ook op het voorzieningen was veel op aan te merken. Zo leren we dat bij het hoogspringen de ‘Fosbury-flop’ (ruggelings over de lat) in 1968 niet direct door iedereen in Nederland werd overgenomen puur omdat er geen springkussens waren waardoor de ‘Fosbury-flop’ domweg te gevaarlijk was om uit te voeren. Kortom, een bijzonder leuk tijdsbeeld van de Nederlandse atletiek in 9 verhalen, al worden er zeker Nederlandse atleten en atletes gemist die bijzonder zijn èn internationaal aan de weg hebben getimmerd.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan M. Jorna

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur