Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Boekenliefde als remedie tegen eenzaamheid

Jan M. Jorna 08 september 2014

Gabrielle Zevins schrijverscarrière begon al op een vroege leeftijd toen ze op veertienjarige leeftijd debuteerde als muziekrecensent voor de lokale krant. Sindsdien heeft ze zowel boeken voor volwassenen als Young Adults geschreven met een enorme diversiteit aan onderwerpen, zoals: vrouwelijke soldaten in Irak, pratende honden en tienermeisjes in het hiernamaals. In haar achtste roman brengt ze een ode aan de wereld van het boek. Ze doet dit middels een vertelling over de enigszins knorrige boekhandelaar A.J. Fikry.

Het verhaal begint wanneer Fikry in zijn boekhandel bezoek krijgt van Amelia, de nieuwe idealistische vertegenwoordiger van uitgeverij Knightley Press. Hoewel hij haar voorganger slechts drie keer per jaar ontmoette, lijkt het feit dat hij is overleden Fikry meer te raken dan hij had verwacht. Later op de avond, wanneer hij voor de zoveelste keer in gezelschap van een fles drank een gesprek voert met zijn overleden vrouw Nic, komt de waarheid naar boven: “Ik vind het niet leuk als mensen die jou gekend hebben doodgaan”.

Als klap op de vuurpijl ontdekt Fikry, wanneer hij ’s ochtends met een bonkend hoofd de woonkamer in loopt, dat zijn zeldzame dichtbundel van Edgar Allen Poe is gestolen. Furieus en overstuur, want de dichtbundel was bedoeld als pensioen, meldt hij de diefstal bij de plaatselijke politiecommissaris Lambiase. Deze stuurt de inmiddels hyperventilerende boekhandelaar door naar de dokter. Met de dokter heeft Fikry een goed gesprek en hij spreekt met hem af dat hij zijn oude hobby hardlopen weer gaat oppakken, om zo zijn ongezonde levenspatroon en somberheid te doorbreken. Op een avond ontdekt hij bij terugkomst van het rennen een mysterieus pakket in zijn boekhandel. Het is dit onverwachte cadeau dat hem het vermogen geeft het leven in een nieuw licht te zien en een andere wending te geven.

De verzamelende werken van A.J. Firky, boekhandelaar speelt zich af op het fictieve Alice Island dat is gelegen aan de oostkust van de Verenigde Staten. Centraal staat de boekhandel van Fikry waar als motto op het uithangbord staat: ‘Geen mens is een eiland; elk boek is een wereld’. Dit motto is natuurlijk bewust gekozen door de schrijfster, want het raakt de kern van het boek.

De niet diep uitgewerkte hoofdpersonen raken allemaal op één of andere manier geïsoleerd; de hoofdcommissaris Lambiase door een scheiding, Amelia door haar zoektocht naar de ware, Fikry zelf door de dood van zijn vrouw en tenslotte zijn schoonzus die in een huwelijk is beland waarop de dichtregel ‘de eenzaamheid is soms erger met zijn twee’ (Harry Klorkestein) voor honderd procent van toepassing is. Toch voel je als lezer geen medelijden of treurnis over sombere situaties van de personages; de schrijfster heeft kans gezien om met de somberheid een hoopvol gevoel mee te geven, dat je als lezer onbewust oppikt. In het vervolg van het boek laat de schrijfster de boekwinkel en de liefde voor boeken er heel soepel voor zorgen dat de personages langzamerhand met elkaar worden verweven en daardoor de kans krijgen van hun eiland af te stappen. Dit maakt De verzamelende werken van A.J. Firky, boekhandelaar een vermakelijk, grappig en soms ontroerend verhaal over verandering en het krijgen van tweede kansen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan M. Jorna

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur