Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een deel van onze geschiedenis dat gelezen moet worden

Jan M. Jorna 30 december 2014

Na De verzwegen soldaat is dit de tweede roman van de Molukse Sylvia Pessireron over de geschiedenis van het Molukse volk in Nederland. Net als in haar eerste roman maakt ze in Gesloten koffers gebruik van haar eigen jeugdervaringen; haar vader was namelijk één van de Molukse soldaten die door het Koninklijke Nederlandsch-Indische Leger (KNIL) werden geronseld en opgeleid.

In de roman wordt heel treffend duidelijk gemaakt dat vooral de eerste generatie Molukkers in Nederland, geen zeggenschap had over hun eigen leven. Dit begint in 1951 wanneer als ‘tijdelijke oplossing’ 4000 Molukse KNIL’ers vanuit voormalig Nederlands-Indië naar Nederland worden overgebracht. Zo ook Itja Hatuopar met zijn vrouw Ina en hun dochters Sophie en Esther. Ze worden ondergebracht in een barakkenkamp, "ergens in de Betuwe".

Itja hoort al snel dat ze zijn ontslagen tegen de gemaakte afspraken in. Daarnaast worden de nieuwe bewoners van het kamp doelbewust buiten de dorpsgemeenschap gehouden; de mannen mogen niet werken, de kinderen mogen niet naar de dorpsschool en de vrouwen mogen zelfs in hun eigen barak niet eten koken of huishoudelijk werk doen. In eerste instantie kan dat worden geaccepteerd omdat het verblijf van korte duur zal zijn. “Nog even geduld, sayang – lief. Binnenkort gaan we naar huis, dat weet ik zeker!” Maar als die hoop langzaam maar zeker oplost blijven er eigenlijk maar twee keuzes over: òf je blijft vechten voor een terugkeer òf je probeert te aarden en een bestaan op te bouwen in het nieuwe land. Voor Itja bestaat die keus niet; hij raakt steeds meer verbitterd over het onrecht dat hem en zijn volk is aangedaan. Dit heeft onder andere tot gevolg dat hij zijn kinderen beperkt in hun school- en werkkeuze. “Alles moet in het teken van een hoger doel staan en bij ons thuis is dat de RMS (Republik Maluku Selatan).” Hij voorziet helaas niet dat zijn strijd zich tenslotte tegen hem keert.

Sylvia Pessireron maakt dit dilemma op een aantal manieren zichtbaar. In de eerste plaats door de rake titel Gesloten koffers. Deze titel duidt op het tijdelijke karakter van het verblijf in Nederland; de koffers hoeven niet worden uitgepakt, we gaan binnenkort toch terug. Maar later als duidelijk wordt dat een terugkeer is uitgesloten, symboliseren de gesloten koffers meer het feit dat men zich bij een langer verblijf moet neerleggen en zich moet gaan richten op een bestaan in Nederland. “Alleen de bovenste was schoongemaakt, op de onbedekte delen van de andere koffers laag een laag stof. “

Naast de titel wordt het dilemma in de tweedeling van het boek ook goed zichtbaar. Vooral in deel twee, waarin de ontwikkeling van de tweede generatie naar voren komt, wordt duidelijk dat ook deze generatie worstelt met hetzelfde dilemma. Door haar eigen ervaringen is de schrijfster er in geslaagd de oorzaak van dit dilemma kristalhelder uit te leggen. Met eenvoudig taalgebruik, wat in het eerste deel soms wat storend overkomt, zorgt ze ervoor dat je als lezer de brokjes geschiedenis gemakkelijk oppikt. De chronologie zorgt er vervolgens voor dat de groeiende verbittering van de hoofdpersoon ook begrijpelijk wordt, zonder dat hier een scherp standpunt door de schrijfster wordt ingenomen. Ze blijft objectief en dat is knap.

Dit alles maakt de roman een plezierige leeservaring, waarbij je als lezer wordt herinnerd of kennis maakt met een stuk geschiedenis die nooit mag worden vergeten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan M. Jorna

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur