Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Geslaagd boek over de invloed van licht op ons welzijn

Jan M. Jorna 18 februari 2017

Gemma Venhuizen is afgestudeerd fysisch geograaf en als freelance wetenschapsjournalist verbonden aan o.a. nrc.next en Vroege Vogels. In haar vierde boek stelt ze zich de hamvraag: wat doet het licht met ons? Om deze vraag te beantwoorden heeft ze niet alleen gesproken met experts maar ook met betrokkenen die letterlijk ziek worden van het licht. Uit alles blijkt de nuchtere wetenschapper in Venhuizen die sceptisch is op alles waarvoor geen wetenschappelijk bewijs is geleverd (zoals het ‘regenboogdieet’ of de ‘wifi-allergie’). Daarnaast heeft haar schrijfstijl ook de nodige droge humor. Zo herkent ze bij zichzelf dat ze in een ‘winterdip’ zit, niet alleen aan ‘…een continue verlangen naar chocolade,’ maar ook omdat ze meer ‘…zin heeft in Netflix dan in seks.’  

De vraag die ze zich heeft gesteld kan breed beantwoord worden, want licht blijkt op vele factoren invloed te hebben. Daarom heeft ze gekozen voor 12 hoofdstukken die verwijzen naar een maand van het jaar en krijgt iedere maand zijn eigen onderwerp. Zo gaat ‘januari’ over de geboorte van het licht en ‘juni’ over het licht en voeding. Het ‘licht’ is ook echt zichtbaar in het boek doordat de hoofdstukpagina’s gekleurd zijn naar de duur van het zonlicht in de betreffende maand. ‘Januari’ is daarom zwart en oplopend naar ‘juli’ worden de hoofdstukpagina’s steeds lichter waarna ze weer langzaam van wit naar zwart (‘december’) gaan. Leuk bedacht.  

In het begin wordt van de lezer wel het nodige doorzettingsvermogen vereist. Met name de eerste hoofdstukken zijn erg wetenschappelijk met veel termen en lange theoretische achtergronden. Bovendien is het onderwerp ‘licht’ breed en kan er dus per onderwerp veel worden verteld. Dit geeft de lezer soms het gevoel dat er een opsomming gelezen wordt. Venhuizen is echter een ervaren schrijfster en weet dit gevoel op de juiste momenten weer te doorbreken. Niet alleen met leuke anekdotes zoals die over de ‘pratende poppen’ van Edisson, maar zo begint ze ook ieder hoofdstuk met een soort van ‘per seconde wijzer-intro’ waarbij een persoonlijke ervaring de opstap is naar het hoofdonderwerp.

Bovendien pikt de lezer voldoende wetenswaardigheden mee, zoals het bewijs dat worteltjes echt goed zijn voor de ogen door de vitamine A die het nachtzicht verbetert. Naast het theoretisch kader is er voldoende ruimte voor persoonlijke verhalen. Ontroerend zijn gesprekken met mensen die lijden aan EPP. Dit is een erfelijke stofwisselingsziekte waarbij mensen allergisch reageren op zonlicht en in sommige gevallen zelfs op kunstlicht. Deze verhalen worden extra treurig als je leest dat in de meeste gevallen geen vergoeding voor behandelingen kunnen worden gedeclareerd om de ‘simpele’ reden dat het ‘niet levensbedreigend’ is.  

Kortom, een geslaagd boek met een goede mix van interessante kennis over en persoonlijke ervaringen met het licht.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan M. Jorna

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur