Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De geestelijke voorbereiding op de Spelen

Jan M. Jorna 20 juni 2017
1984, de Olympische Spelen van Los Angeles. De Spelen die werden ontsierd door de afwezigheid van de Sovjet Unie en haar bevriende landen. Maar dus ook de Spelen waar Hans Koeleman op 6 augustus aan de start verscheen voor de eerste ronde van de 3000 meter steeplechase. In het boek ‘Olympiërs’ vertelt hij het verhaal over de periode van de laatste 100 dagen voor de Opening tot deze eerste ronde. Het verhaal gaat niet zozeer over de feiten (pas in de epiloog leert de lezer hoe het Koeleman sportief is vergaan), maar over de gevoelens van een atleet en welke gedachten er in zo’n periode door zijn hoofd tollen.
De 100 dagen beginnen in South Carolina waar Koeleman al 5 jaar studeert en traint. Trainen aan de voet van de Blue Ridge Mountains in de hitte en droogte en waar iedere dag gedacht wordt aan de komende zomer in Los Angeles. Koeleman beschrijft beeldend hoe hij samen met Stijn Jaspers daar de 15 heuvels bedwingt en welk euforisch gevoel dit oplevert. Maar net zo intens is de beschrijving van de angst en onzekerheid die op dit onoverwinnelijk gevoel volgt. Hoe erg is de pijn in de kuit, trainen we niet te veel, te weinig, verkeerd? Het lijkt alsof de euforie en angst de atleten constant blijven achtervolgen.
Op 10 mei 1984 komt Koeleman terug in Nederland om zich op te maken voor zijn 3 limietraces. In het najaar van 1983 zijn de limieten bekend gemaakt. Het NOC wenst een 8.24.00 (IOC heeft als eis 8.30.00). Hoewel hij weleens harder heeft gelopen merkt de lezer tussen de regels door dat de spanning toeneemt, vooral als de eerste 2 pogingen niet lukken. De onzekerheden nemen toe en het wordt er niet beter op als zijn goede vriendin Karen vierde wordt op de Amerikaanse trials voor de 1500 meter en dus niet mee mag naar Los Angels. Terwijl collega atleten zich opwinden over de afwijkende limiet die het NOC heeft gesteld blijft Koeleman relatief rustig en bereidt zich voor op Hengelo. Ook hier gaat het mis en wordt de ellende die zich dan over hem meester maakt voelbaar bij de lezer hoewel die weet dat het toch goed gaat komen.
Koeleman heeft van dichtbij de lezer inzicht gegeven met welke emoties atleten van doen hebben en hoe deze worden beleefd. Emoties zo goed kunnen verwoorden; dat is knap kunnen schrijven.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan M. Jorna

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur