Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Familiegeschiedenis komt bladzijden tekort

Jan M. Jorna 29 september 2014

Jeroen Thijssen heeft met zijn roman Solitude aan zijn eigen wens voldaan om in zijn schrijversbestaan minimaal één boek aan Nederlands-Indië te wijden. De flora, fauna, oorlogen, expedities; dit alles had als kind een enorme aantrekkingskracht op de auteur en deed hem besluiten deze afspraak met zichzelf te maken.

Hoewel Thijssen ook een zeer gewaardeerde reisgids (De ronde van Gallië, 2010) op zijn naam heeft staan, heeft hij voor zijn verhaal over Nederlands-Indië voor de romanvorm gekozen. Het verhaal van Solitude beslaat circa 86 jaar waarin de lezer zowel de geschiedenis van de familie Bramme volgt als die van Nederlands-Indië. Terwijl de groei en val van Nederlands-Indië goed uit de verf komen, blijft de familiegeschiedenis hierin achter.

Het verhaal begint in 1979 als de jongste nazaten Robert en Frank hun verplichte bezoek aan hun opa Simon afleggen. Opa Simon woont in een verzorgingstehuis en de jongens hebben slecht nieuws voor hun grootvader: het oude huis moet worden ontruimd. In dozen vinden ze daar dagboeken, brieven en andere documentatie uit de tijd dat hun voorvaderen in Indonesië waren. Frank besluit dit materiaal te gebruiken om een boek over hun familie te schrijven. Dat deze familiegeschiedenis interessant wordt is dan al duidelijk; Frank en Robert blijken door opa te zijn opgevoed, het hoe en waarom blijft in het midden en opa kreeg toen ze jong waren af en toe bezoek van mensen: “klein, donker, met een waas van ontheemding dat hun nog exotischer maakte, als waterlelies in een grasveld.”

Vervolgens wordt de lezer mee teruggenomen naar 1894 waar kennis wordt gemaakt met Theo en Hendrik Bramme. Zij nemen dienst bij het Koloniaal Werfdepot, waar ze worden opgeleid tot Indischgasten. Ze doen mee aan de belegering van Tjakra Negara en de beroving van het paleis van Soesoehoenan. Dit deel eindigt in 1900, wanneer de broers uit dienst zijn en zich hebben gesetteld als planter op Solitude (Hendrik) en als journalist (Theo). Ook in dit deel van de roman strooit de schrijver met suggestieve zinsneden waardoor het boek op dat moment geen bladzijde verveelt: Nog geen 8 weken geleden, haast onvoorstelbaar lang, hadden ze hier ook gelopen, met aarzelende stappen, vastbesloten om aan hun lot te ontkomen maar bevreesd voor wat het zou brengen.”

De keuze om het vervolg van de familiegeschiedenis in Nederlands-Indië vanuit het oogpunt van de jonge Simon te beschrijven, is geen gelukkige. Het boek verwordt tot een ‘coming-of-age’ roman waarin we Simon volgen in zijn geestelijke en fysieke groei. Natuurlijk zie je vanuit dit perspectief ook de groei en ontwikkeling van de Nederlands-Indische maatschappij, maar het personage Simon gaat niet bij je leven.

Aan het slot van dit deel, het is inmiddels 1919, zijn een aantal openstaande kwesties opgelost, maar er zijn nog genoeg gaten die gedicht kunnen worden. Teleurstellend is het dan ook als blijkt dat de laatste periode van de familie in Indië verteld wordt door een, dat dan weer wel, nauw betrokken inlander. Op deze manier worden de nog openstaande kwesties wel heel snel gestopt, terwijl de beschreven belevenissen een beter lot hadden verdiend. Zelfs de onthulling van het grootste geheim in de laatste alinea kan dit gevoel niet wegnemen.

Als lezer krijg je prachtige, beeldende beschrijvingen te lezen van de landschappen, het leven op een plantage en van het leven in Nederlands-Indië in het algemeen. De keuze om hieraan een familiegeschiedenis te koppelen die niet alle ruimte krijgt, is jammer.  

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan M. Jorna

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur