Robotwapens
Het einde uit de titel begint in juni 1944. 'Het was de eerste avond van wat later bekend stond als de V1's.'
Sarah en Maurice liggen in bed en luisteren. 'De vreemde diepe zoemtoon leek ons het geluid van een op hol geslagen motor.'
Greene kiest dat nieuwe wapen als het herinneringspunt van Maurice. Hij (Maurice) refereert eraan als de robotwapens.
'Alleen de robotwapens vormden overdag een afleiding: een paar seconden tussen, tussen de stilte en het geluid van de inslag, was mijn hoofd dan vrij van Sarah.'
Die luchtaanvallen, de hele oorlog, zijn voor Maurice ondergeschikt aan de affaire.
Pijnlijk scherp geeft Greene het ontstaan en de teloorgang van de relatie weer.
Pijnlijk scherp geeft Greene het ontstaan en de teloorgang van de relatie weer.