Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Hoe raak je die plaaggeest kwijt?

Jan Stoel 08 juli 2024
Al 100.000 boeken in de serie verkocht is op de cover van het zesde boek in de Anansi-serie van Iven Cudogham & Moldybyrd Studio gedrukt. Het is een indrukwekkende serie met sprankelende, voor kinderen heel toegankelijke verhalen. De illustraties zijn kleurrijk en spatten van het papier af. Als je eenmaal een boek uit de serie hebt gelezen, wil je meer en meer… Dat is de verdienste zeker van Iven Cudohman die de traditionele Anansi-verhalen in een modern jasje heeft gestoken en – zoals je kunt zien op een You Tube-filmpje – door zijn kinderen geïnspireerd wordt de verhalen te transformeren naar deze tijd, naar de actualiteit. Hij doet dat met veel respect voor de afkomst van de verhalen, die oorspronkelijk uit Afrika stammen naar door de slaven meegenomen werden naar Suriname en de Cariben.

Er is ook eenheid in de manier van illustreren van de boeken. Als je eerdere delen erop naslaat dan zie je dat Schildpad, Otter en natuurlijk Anansi (Anansi betekent letterlijk spin) er altijd hetzelfde uitzien. Dat vergroot de herkenbaarheid bij de kinderen als de dieren weer in een ander deel terugkomen.

Omgaan met elkaar
Je zou dit verhaal een fabel kunnen noemen. De dieren hebben menselijke eigenschappen gekregen en er is een moraal. Het verhaal begint op een heerlijke dag. Anansi loopt met zijn mooiste hoedje door het woud als Schildpad Anansi om hulp roept en tollend voorbij komt en op zijn rug in het struikgewas wegglijdt. Zijn rug is net vet ingesmeerd waardoor hij alle kanten op glijdt. Achter een boomstam staat Aap met een big smile toe te kijken. Wanneer ook Haan de stuipen op het lijf gejaagd wordt, Anansi’s mooiste hoedje afgepakt wordt, Konijn een enorme bult op zijn hoofd heeft en Olifant ook al slachtoffer is geworden moet er echt iets gebeuren. Wat is er aan de hand? Waarom doet Aap zo? Kunnen de dieren hem helpen? Het blijkt dat Aap last heeft van een plaaggeest, omdat hij vroeger zelf vaak gepest is. Dat brengt de kentering in het verhaal. En dan…..

Kinderen kunnen zich herkennen in dit verhaal. De structuur van het verhaal spreekt hen ongetwijfeld aan: een aantal keren achter elkaar een dier dat gefopt is, terugblikken op wat je zelf hebt gedaan én het weer goedmaken. Dat biedt aanknopingspunten volop om het met de kinderen te hebben over wat ze zelf ervaren hebben en dat het fijner is om goed met elkaar om te gaan.

Ontdekkingen
Op de illustraties valt veel te ontdekken. Ze zetten de fantasie van de kinderen meteen aan het werk. Op de eerste plaat waarbij Schildpad voorbij tolt zie je ook een kikker zitten. Ook hij schrikt en de koffie spat uit zijn mokje. De verschrikte reactie van Haan wordt onderstreept door een kaarsrechte kam, een opengesperde snavel. Fladderen vleugels waar de veren vanaf springen en de bedroefde blik van de Olifant wiens slurf door Otter wordt verbonden nadat hij gestruikeld is, vertelt precies hoe hij zich voelt. Hoe anders ziet het er allemaal uit als het feest is en iedereen blij kijkt. De achtergrond van de platen is dan ook vrolijk van kleur. Schitterend om te zien hoe de blik van Aap van verschrikt via bedremmeld tot blij transformeert en op de slotillustratie iedereen elkaar omarmt.

En als je niet genoeg kunt krijgen van de avonturen van Anansi kun je ook op You Tube kijken waar de boeken in filmpjes naverteld worden.




Recensie werd eerder gepubliceerd op Bazarow

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan Stoel

Gesponsord

Als Hyoyoung wordt gevraagd in een brievenwinkel in Seoul te komen werken, realiseert ze zich al snel hoe helend een brief kan zijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.