Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wees gewoon jezelf

Jan Stoel 25 september 2024
Wat een vreemd boek zullen jonge kinderen denken als ze horen wat de titel van het nieuwe boek van Yoeri Slegers (1985) is. Hè?! Een muis die miauwt? Dat kan toch helemaal niet? Of toch wel?

De muis die miauwt is een boek over tevreden zijn met jezelf, over jezelf zijn. De auteur maakt dat meteen inzichtelijk door op de eerste pagina’s “Honden zeggen: woef” en “Vissen zeggen: blub” te schrijven. Maar het hoofdpersonage in het boek, een muis zegt op zelfbewust: “miauw.” En hij doet nog meer dingen anders. Hij geeft de voorkeur aan een visje in plaats van kaas, hij sluipt, krabt vuilniszakken open. Hij ziet er dus uit als een muis, maar hij voelt zich een kat. Hij is het gewoon alle twee en dat vindt hij normaal. Maar hoe komt dat? Hij woont bij een mama- en een papapoes. Die hebben bewust voor hem gekozen, omdat hij is zoals hij is.

Je goed voelen
De muis voelt zich fantastisch. Dat zie je al op de cover. Slegers geeft zijn personages de nodige expressie en doet dat op een fijnzinnige manier met penseel en verf. Kleurige lekker grote tekeningen waarin met een enkel lijntje perfect weergegeven wordt hoe muis zich voelt. Kijk bijvoorbeeld naar de prent waarop muis in grote tevredenheid met de pootjes over elkaar tegen een vuilniszak aanleunt of de manier waarop hij kijkt.

‘Onze’ muis is overal herkenbaar, ook als veel muizen die door elkaar krioelen, want hij is rood. Slegers houdt van details en dat zullen de kinderen heerlijk vinden. Zo piept de muis om de grote poot van een hond, steekt hij zijn neus om de hoek van een bladzijde en ligt hij tevreden tussen de poten van zijn ouders. Er staat niet veel tekst in het boek, maar wat er staat is raak. De illustraties vertellen het verhaal ook los van de tekst. En dat is krachtig. Wanneer je het boek voorleest aan kinderen vertellen ze het zo na.

Wanneer je het boek uit hebt en je je helemaal gerustgesteld en veilig voelt haalt Slegers op het binnenschutblad toch even een geintje uit, want hij houdt ook van humor. Fijn boek hoor.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan Stoel

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur