Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Zoeken naar beweging

Jan Stoel 20 november 2024
Brutus, Artist driven playground, aan de Keileweg in Rotterdam toont tot 15 december 2024 zo’n 500 werken van Ossip, het grootste overzicht van zijn oeuvre ooit. Naar aanleiding van deze tentoonstelling is de uitgave Ossip – Meine Hände leben im Ernst verschenen met bijdragen – in het Engels – van Sanne ten Brink, directeur Brutus, en publicist Kees Verbeek. Het geeft een staalkaart van het werk dat Ossip de laatste vijftig jaar gemaakt heeft. Het is een prachtig vormgegeven boek op dat je steeds opnieuw oppakt. Je raakt gefascineerd door wat Ossip bij je oproept: soms is dat beklemming, dan weer moet je glimlachen om bij het volgende werk te ervaren dat je er niets van begrijpt en je je alleen maar verwondert.

Relaas, feiten, gevoelens
“Het grootste compliment dat men mij kan geven is als men zegt dat mijn werk in niets op dat van een ander lijkt” is het statement dat Ossip maakt in de opening van de publicatie. Ossip werd in 1952 geboren in Den Haag, als zoon van beeldhouwer Jan Snoek, die Ossip Zadkine bewonderde. Vandaar de naam Ossip. Bijzonder is de speciale afdeling in het boek met de tekeningen en teksten van Ossip, gemaakt toen hij zeventien jaar oud was. “Relaas, feiten, gevoelens” staat er te lezen op de eerste tekening en dat is meteen de blauwdruk van zijn werk.

In die vormende jaren maakt hij tekeningen met teksten als “mens in hemelsnaam waarom is alles toch zo raar”. In die tekeningen proef je het mysterieuze al, zie je de ‘ijzerdraadjes’ al die zo manifest zijn in zijn huidige werk. Al die draadjes kun je enerzijds zien als verankering en aan de andere kant als bewegingen, het zoeken naar verbindingen met anderen. Als je naar zijn werk kijkt krijg je een gevoel van vervreemding. Ossip is volstrekt oorspronkelijk met een unieke beeldtaal. De vrijheid en de speelsheid zijn kenmerken van zijn werk.

De mens centraal
Natuurlijk komt de biografie van Ossip aan de orde en dat levert leuke wetenswaardigheden op. Zo werd hij in 1969 in het Oostenrijkse Gerlos Nederlands jeugdkampioen alpineskiën.De ontwikkeling van zijn kunstenaarschap krijgt aandacht. De werken die als basis een foto hebben krijgen in het boek de meeste aandacht krijgen. “Vrijwel elk werkstuk van Ossip begint met de afbeelding van een mens. […] Objecten van figuren balancerend op een plankje, dansend op een molentje van metaaldraad, knielend op een losgescheurde boekenkaft. Soms is het hoofd losgemaakt van de romp, hangt het aan een ijzerdraad aan de nek,” schrijft Kees Verbeek.

Hij beschrijft wat hij ziet, zoals de speelse kinetische werken. Hij gaat in op de werkwijze. Ossip verzamelt foto’s uit het verleden die hem raken. Hij knipt ze uit oude boeken die hij op de rommelmarkt vindt. “Foto’s van mensen roepen altijd heel direct een emotie op, een gevoel, zonder dat ik altijd precies weet wat het is,” zegt Ossip. Met het beeldmateriaal gaat hij intuïtief aan het werk, soms ontleedt hij het menselijk lichaam, transformeert het. Van het tweedimensionale op papier worden het zo driedimensionale objecten waaraan hij alledaagse dingen toevoegt, zoals blokjes hout, balletjes, botjes, een strijkplankje als sokkel. Hij haalt de foto’s dus uit de context van het boek en bewerkt ze zo dat ze een nieuwe betekenis krijgen.

Maak je eigen verhaal
Hij zet constant je verbeeldingskracht aan het werk, zoals bij het beeld Geloofsstrijd uit 1996 met op de plaats van het hoofd van het personage een televisietoestel met daarop het testbeeld. Gaat het over de nadagen van de verzuiling, de opkomst van de islam, …? Of die naakte vrouw die hurkt op de kop van een keramisch beeldje van een boxerhond dat als sokkel dient. De titel van het beeld is Nana. Ossips eigen Nana, verwijzend naar de gelijknamige beelden van Niki de Saint Phalle? Of die foto van die hand waarvan de vingers zijn losgeknipt en voorzien zijn van ijzerdraadjes. De titel van de compositie is wünsch. Je kunt er je van alles bij voorstellen of alleen maar kijken.

Kijken naar beweging
Tja, dan maak je een prachtige catalogus met het werk van Ossip met lekker grote afbeeldingen en dan mis je één ding: de beweging. Al die metalen draadjes en mechanische elementen in zijn sculpturen geven de suggestie van beweging. En dan wil je ze natuurlijk ook zien bewegen. Dat kan natuurlijk niet op papier. Via deze link krijg je een indruk van die beweging. https://www.youtube.com/watch?v=D34e5Ibsu8g In dat filmpje is een prachtig statement van de kunstenaar over zijn werk opgenomen: “Dat het geheimzinnig blijft dat moet ook eigenlijk wel, want anders zit je iets te doen wat je al weet.” En vervolgens die twinkeling in de ogen van de kunstenaar!



Voor het eerst gepubliceerd op Boekenkrant.com

Leesadvies voor jongeren
Het werk van Ossip herken je meteen. In deze uitgave maak je kennis met zijn werk, dat niet altijd makkelijk te begrijpen is. Dat is niet erg. Verwonder je, maak er je eigen verhaal bij. Dit is vooral een kijkboek, de begeleidende teksten zijn in het Engels.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan Stoel

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!