King op zijn best

Jan59 02 oktober 2021
'Bezeten stad' is zonder twijfel een van de werken die Stephen King op de kaart heeft gezet, en terecht. Het bevat alle ingrediënten die King onderscheiden van de grote massa. Hij weet een verzonnen verhaal zo te presenteren dat je ergens diep in je achterhoofd toch gaat twijfel of het niet heel misschien toch zo zou kunnen gaan. Hij doet dat door een setting te kiezen (kleinstedelijk Amerika) die voor iedereen herkenbaar is. Hij gebruikt karakters die echt tot leven komen, en die zomaar je partner, je kind en je buurvrouw zouden kunnen zijn. Niks geen Hollywood-glamour of Kasteelromankarakters, gewoon het echte leven.

Het verhaal is gebaseerd op het oorspronkelijke Dracula-verhaal van Bram Stoker, maar King weet er een mooie, moderne wending aan tegeven zonder dat het daarmee aan kracht verliest. Natuurlijk weten we dat het fantasie is, en de die-hard horror-liefhebber zal het boek niet bibberend van angst lezen, maar toch weet King al heel snel in het boek een 'unheimische' sfeer neer te zetten, en op diverse momenten krijg je er toch wel een echt creepy gevoel bij.

Ik heb de jubileum-editie, die in 2005 op de markt kwam, 30 jaar na de originele uitgave. Deze hardcover is niet meer nieuw te koop maar beslist de extra kosten waard als je die versie nog kunt vinden; veel extra materiaal, mooie illustraties en een fraaie toelichting van King zelf op de totstandkoming van het boek. Van harte aanbevolen dus!

Meer recensies van Jan59