Een boeiend maar oh zo complex vervolg op De man van rook

Jan59 30 maart 2025
De drager van stof is het tweede deel van de trilogie 'De duistere talenten' , en het vervolg op 'De man van rook', uit 2022 (zie ook mijn bespreking daarvan). En wat een vervolg is dit!

Aan het einde van De man van rook lazen we hoe in een gewelddadige strijd het Cairndale Instituut, waar kinderen met geheimzinnige talenten opgevangen werden, vernietigd werd. Daarbij werd ook de orsine (de ‘poort’ tussen de wereld van de levenden en die van de doden) vernietigd, maar niet nadat de jonge Marlowe door die poort ging en nu dus in de wereld van de doden opgesloten zit.
De hoofdpersonen uit het eerste boek weten te vluchten en komen terecht in een villa op Sicilië, ooit hoofdkwartier van de geheimzinnige Agnoscenti en tevens opvangplek van het Cairndale instituut. Uit aantekeningen die gered zijn bij de vernietiging van het instituut in Edinburgh wordt duidelijk dat er een tweede orsine zou moeten zijn, in Parijs. Charlie heeft maar één doel voor ogen, en dat is zijn vriend Marlowe terughalen uit de wereld van de doden. Terwijl Alice en Ribs naar Parijs gaan om deze tweede orsine te zoeken, gaat Charlie eerst terug naar Edinburgh om onderzoek te doen, en begeeft Komako zich naar Spanje om daar een oude gliefer (bewaker van de orsine) te zoeken. Het stof van Jacob Marber is op Charlie overgegaan, met als gevolg dat de hele wereld van de doden en hun bondgenoten in onze wereld nu jacht op hem maken. Tegelijk lezen we hoe Marlowe zich staande houdt in de andere wereld. Daarbij wordt hij geholpen door dokter Berghast, die niet alleen maar kwaads in zijn zin heeft zoals aanvankelijk gedacht. Een boeiende maar complexe strijd ontspint zich, zal Charlie op tijd komen om Marlowe te redden van het Eerste Talent?

Wie deel 1 gelezen heeft (absoluut een must om deel 2 goed te begrijpen) en dat al een complex verhaal vond, kan zijn borst nat maken, want in dit tweede deel gooit Miro er nog een schepje bovenop. De verschillende tijdlijnen zijn er weliswaar niet meer, maar door het uiteenvallen van de talenten en hun begeleiders krijgen we nu te maken met een veelvoud aan verhaallijnen, en dat vereist dat je je hoofd er goed bij moet houden. Tijdens het lezen voortdurend aantekeningen maken is dan ook geen overbodige luxe. Dat maakt echter het leesplezier er niet minder om. Miro zet zijn schrijfstijl uit deel 1 voort, en daarmee belanden we ook nu weer op allerlei plekken waar de geheimzinnigheid en sinistere sfeer van afdruipen, of dat nou Londen, Edinburgh, Parijs, Barcelona of Sicilië is. Dit had, zeker op plekken die al uit deel 1 bekend zijn, wel iets minder gemogen overigens; die ‘mistige steegjes waar het water van de muren druipt en die vol geheimzinnige schaduwen zitten’ ken ik nu wel. Miro introduceert ook weer een aantal nieuwe karakters, waarvan de meest prominente Jeta Wasj, een Roma-meisje, en Micah, een Londens straatschoffie zijn. Beide zijn uiteraard via hun al dan niet verloren gegane talenten verbonden aan de talenten-gemeenschap. Met name het gedeelte van het verhaal dat zich afspeelt in De Waterval (de letterlijke en figuurlijke onderwereld van Londen) is bloedstollend spannend en ook behoorlijk gewelddadig. En dan is er Alistair Cairndale, het Eerste Talent en oeroud, maar plotseling weer springlevend en uiterst gevaarlijk …

Via allerlei plotwendingen komen we steeds meer te weten over hoe de wereld van de talenten in elkaar zit. Met elke plotwending worden vragen beantwoord, maar ook weer nieuwe vragen opgeroepen. Daarbij speelt in mijn achterhoofd wel steeds de vraag waar het verhaal nu eigenlijk op afstevent. Vergelijk je het bijvoorbeeld met dé fantasyklassieker In de ban van de Ring, dan was daar ‘de stip op de horizon duidelijk’: de wereld moet gered worden van het kwaad en daarvoor moet de Ring vernietigd worden. Ook hier moet de wereld gered worden van het kwaad, maar er zijn zoveel factoren die daarin meespelen dat het lastig is die ‘stip op de horizon’ te definiëren. Het boek leest als een grote serie raadsels, en voor elk raadsel dat opgelost wordt, komt er weer een nieuw bij.

Net als deel 1 is ook dit boek weer prachtig uitgevoerd als limited edition, jammer dat dit keer het leeslint en blokbedrukking ontbreken. Vol spanning zie ik uit naar deel 3!

Meer recensies van Jan59