Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Niet mijn ding

Jan59 30 november 2024
Na het zien van de film Arrival (die gebaseerd is op een van de verhalen in dit boek) en het lezen van veel positieve recensies kon ik dit boek niet laten liggen toen ik het toevallig tegenkwam. Gezien die vele positieve reacties zal het wel aan mij liggen, maar in het grootste deel van de verhalen was ik al snel het interesse en/of de draad kwijt.

Ted Chiang is bekend om zijn SF-verhalen, en ook bekend om het feit dat hij heel veel research doet (en daardoor maar 1 verhaal in de 2 jaar schrijft). Dat gedegen onderzoek merk je in zijn verhalen, maar waar ik op afknap is het filosofische gehalte. Bij wetenschapsfilosofen zal het ongetwijfeld aanslaan, maar mij kreeg hij niet 'te pakken'.

Een van de zaken waar ik altijd positief op aanhaak, is karakterontwikkeling (of überhaupt mooi neergezette karakters) maar ook die mis ik in dit boek. De wetenschap en de filosofische diepgang lijken belangrijker te zijn dan de personen in de verhalen.

Eigenlijk waren er maar vier verhalen die nog enigszins mijn goedkeuring konden wegdragen. Om te beginnen het titelverhaal, Het verhaal van jouw leven. Dit draait om een taalwetenschapper die ingeschakeld wordt als er verspreid over de aarde een aantal buitenaardse ruimteschepen landen, om te proberen de taal van de wezens te ontcijferen. Gaandeweg leert zij niet alleen de taal, maar krijgt zij ook het vermogen om in de toekomst te kijken. Een mooie combi, die je wel even moet ontdekken. Mooi verfilmd zoals al gezegd in Arrival.

In de Toren van Babel volgen we een aantal mijnwerkers die zijn ingehuurd om het hemelgewelf open te breken. De toren van Babel is zo hoog dat hij tegen het gewelf aanzit en men wil dat doorbreken om zo een blik in de hemel te kunnen werpen. Ludiek beschreven.

De Hel is de afwezigheid van God draait om een wereld waar af en toe een engel naartoe afdaalt om mensen te straffen, dan wel te belonen. Hoofdpersoon Neil leert door confrontaties met die engel God op een andere manier waarderen. Voor mij was dit het meest 'leesbare' verhaal in het boek

Het laatste verhaal, Leuk vinden wat je ziet, is in een bijzondere vorm geschreven, als documentaire. De wetenschap is erin geslaagd om mensen uit te rusten met kalliagnose (kijkisme), een 'aandoening' die ertoe leidt dat je mensen niet meer op hun uiterlijk beoordeelt. In het verhaal komen allerlei personen aan het woord die hier op een of andere manier mee te maken hebben; studenten en leraren van een universiteit, nieuwberichten, wetenschappers etc. Allemaal hebben ze een mening over de voor- en nadelen van 'kalli' zoals het kortweg genoemd wordt.

De andere verhalen vond ik te abstract en heb ik slechts met grote moeite uitgelezen. Jammer, maar gelukkig blijken er genoeg liefhebbers te zijn.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan59

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur