Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Mooi verhaal maar wat eenzijdig uitgewerkt

Jan59 08 december 2024
Klimax is de debuutroman van Charlotte Brugman. Het is deel 1 van wat uiteindelijk een trilogie moet worden. Het boek is mooi uitgevoerd, met een boekblok dat bedrukt is met allerlei computer-symbolen.

Het is 2123. De wereld is net ontsnapt aan een klimaatramp, en om herhaling te voorkomen, wordt deze nu in balans gehouden door AX, een zeer geavanceerd AI-systeem. AX kent iedere inwoner punten toe op basis van zijn/haar klimaatgedrag. De scholieren Finn en Dunya volgen beide een programmeurs-opleiding aan het prestigieuze Thunberg-college (een leuke vondst!). Beide worden uitgenodigd om deel te nemen aan het programmeurs-WK in Oezbekistan. Daar komen ze tot een schokkende ontdekking die niet alleen hun leven, maar dat van heel veel mensen op het spel zet.

Klimax is een boek in de Young Adult-categorie. Dat merk je meteen al bij het lezen. Het taalgebruik is niet heel ingewikkeld, en op elke pagina gebeurt wel iets, dus je leest er in sneltreinvaart doorheen. Dunya en Finn zijn beide 15, en dat is ook zo’n beetje het niveau waarop het boek geschreven is. Waar sommige YA-boeken ook zeker volwassenen aanspreken, was dat hier bij mij wat minder het geval; daarvoor heeft het naar mijn smaak teveel Young en te weinig Adult componenten. Dat betreft dan vooral de schrijfstijl en de nogal kort-door-de-bocht plotwendingen, maar het is zeker geen slecht verhaal.

De thema’s die in het boek aansneden worden (klimaat, AI) zijn zeker actueel en zullen ook veel jongeren aanspreken. We lezen in het boek dat er in 2089 een Grote Overstroming heeft plaatsgevonden die grote delen van Europa en Azië onder water heeft gezet, maar dat is dan ook alles wat je daar over leest. Verder krijgt elk mens bij geboorte nano-bots geïnjecteerd die je klimaatgedrag controleren en je op basis daarvan indelen in een categorie (rood, oranje, geel of groen). Hoe hoger de categorie, hoe meer privileges je in het leven krijgt op bijv. gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Dat laatste is wel een wat beangstigende gedachte. Het idee van ‘wie niet horen wil, moet maar voelen’ spreekt me ergens wel aan, maar wordt hier wel een beetje ver doorgevoerd. Jammer vind ik dat we nergens merken aan de hoofdpersonen waarom Dunya in de oranje categorie valt en Finn in de groene. Het enige dat we van Dunya weten is dat haar ouders klimaatactivisten waren en op mysterieuze verdwenen zijn, maar over haar eigen klimaatgedrag lezen we niets. Dat geldt ook voor Finn, wiens vader AX-hoofdinspecteur is. Het lijkt daarmee dus meer een kwestie van rangen en standen te zijn dan van daadwerkelijke inspanning voor het klimaat. Dit zie je ook terug in de karakters van de personen; Finn is vooral de zelfverzekerde, aanvankelijke zelfs wat arrogante jongen, terwijl Dunya wat milder is en zich vooral zorgen maakt over de gezondheid van haar oma. Op twee korte scènes na (Finn die in een tuin werkt en Finn en Dunya die langs het opgedroogde Aral-meer komen) komt het thema klimaat eigenlijk niet echt in beeld.

Het verhaal ontwikkelt zich razendsnel, nergens wordt iets verspild aan diepgang, bezinning of wat dan ook. Het is zeker spannend, met name in het tweede deel als Finn en Dunya ontdekt hebben wat er in het AX-systeem niet klopt. Het gaat er dan een beetje van dik hout aan toe, wat de geloofwaardigheid niet overal ten goede komt maar je wel in het verhaal gevangen houdt.

Al met al een origineel en vlot geschreven verhaal. Jammer vind ik dat ten aanzien van de klimaatproblematiek gekozen is voor alleen maar de dystopische oplossing van AX. Juist voorbeeldgedrag van de hoofdpersonen zou voor deze jonge doelgroep wellicht ook een motivatie zijn geweest om zelf over dit thema na te denken. Mogelijk komt dat inzicht nog in de vervolgdelen?

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan59

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur