Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Hier te veel, daar te weinig

Jan59 15 juni 2024
Het verhaal speelt zich af in Londen in de jaren ’80. De 32-jarige Charlie is na een mislukte carrière als jurist werkloos. Hij is geïnteresseerd in computers, AI en robots, en als er na lange ontwikkeling een serie van 25 ‘menselijke robots’ op de markt komt (13 Eva’s en 12 Adams), besluit hij met geld van een erfenis er een te kopen. Aangezien de Eva’s al op zijn, wordt het een Adam. Samen met zijn 10 jaar jongere bovenbuurvrouw Miranda, op wie hij verliefd is, besluit hij Adam te personaliseren en als gezamenlijke huisgenoot te adopteren. Al gauw ontstaat er een soort van driehoeksverhouding tussen Miranda, Charlie en Adam (die ook verliefd wordt op Miranda). Maar ook komen Charlie en Miranda tot de ontdekking dat deze menselijke robots weliswaar een verbluffend staaltje techniek zijn maar toch niet zo’n fijne huisgenoot als ze hadden gehoopt. Adam blijkt een geheim van Miranda te kennen, en dat heeft uiteindelijk verstrekkende gevolgen.

Waar de meeste science fiction-achtige verhalen zich in een fictieve toekomst afspelen, speelt dit verhaal zich in een alternatief verleden af. Dit komt bijv. tot uiting in het feit dat Groot-Brittannië de Falkland-oorlog verliest in plaats van wint, dat er al zelfrijdende auto’s bestaan, en dat er dus al zo’n grote stappen op gebied van AI zijn gemaakt dat er (op het oog) menselijke robots bestaan. Deze techniek is vooral ontwikkeld door Alan Turing (die in onze wereld al in 1954 overleden is, maar in dit verhaal nog steeds leeft). De keuze van de schrijver voor deze setting is bijzonder, maar wordt helaas veel te ver doorgevoerd; er ontstaan allerlei verhaallijnen over de Falkland-oorlog, het daaropvolgende politieke debacle van Margaret Thatcher en verwikkelingen rondom haar opvolger, die niets met het kerngegeven van de robot-mens te maken hebben en alleen maar afleiden van de verhaallijn. Zo zijn er meer subplots die meer bladvulling zijn dan toegevoegde waarde hebben.

Waar dit soort subplots het verhaal dus flink vertragen, verlopen andere gebeurtenissen, die wel bijdragen, juist in sneltreinvaart. Zo beschouwt Charlie op pagina 11 zijn bovenbuurvrouw nog als ‘gewoon een buurvrouw’ en nog geen 5 pagina’s verder is hij smoorverliefd op haar. Ook de subplot rondom de vijfjarige Mark verloopt in een ongeloofwaardig tempo. Binnen een half uur slaagt Miranda erin Charlie ervan te overtuigen Mark te adopteren.

Jammer is ook dat de karakters van Miranda en Charlie weinig tot ontwikkeling komen. Charlie is en blijft een soort van mislukte loser die zich vooral laat leiden door wat anderen denken, en Miranda’s karakter blijft vooral vaag en mysterieus, en we ontdekken eigenlijk niet wat er echt in haar omgaat.

Door de verhaallijnen die alle kanten opvliegen, dreigt het feitelijke verhaal en de kernvragen van het boek onder te sneeuwen: Wat maakt een mens tot een mens? Hoe dicht kan een robot daarbij komen? Zal de robot ooit de mens verdrijven? En dat is jammer, want dit zijn mooie en spannende levensvragen. Adam blijkt een soort perfecte mens te zijn, die alles kan beredeneren, een enorme kennis heeft, overal over mee kan praten, zich als voorvechter van de waarheid opstelt en ook nog eens gevoelens heeft. Charlie en Miranda daarentegen zijn ‘gewone’ mensen met allerlei nukken en tekortkomingen. Maar is dat erg? Gaandeweg wordt duidelijk dat juist die imperfectie de mens tot een echt mens maakt. Ook de vraag wat de waarde van kunstmatig leven is, komt aan de orde. Heeft dit ‘leven’ dezelfde rechten als een echt mens? En als je een robot vernietigt, pleeg je dan moord? De essentie van de mens zit in zijn brein, maar omdat we nog zo weinig over ons brein weten, is elke kunstmatige benadering daarvan (zoals een AI-gestuurd robot-brein) per definitie een mislukking. Zoals Turing op zeker moment zegt: ‘De Adams en Eva’s konden ons niet begrijpen, omdat wij onszelf niet konden begrijpen.’ Grappig in dit verband is de verhaallijn over Miranda’s vader, die bij een kennismaking met Adam en Charlie denkt dat Adam de mens is en Charlie de robot.

Opvallend is ten slotte de titel van het boek, ‘Machines zoals ik’. Deze titel suggereert dat het boek vanuit het perspectief van een machine (Adam dus) geschreven is, maar het verhaal is volledig vanuit het perspectief van Charlie geschreven, in de ik-vorm. Slechts op één moment, tegen het einde, horen we een uitspraak van Adam waar hij blijk geeft van het besef dat hij een machine is en geen mens. Als hij een zelfgemaakt gedicht voordraagt, zegt hij ‘Het gaat over machines zoals ik en mensen zoals jullie en onze gezamenlijke toekomst ..’

Machines zoals ik is daarmee in de basis een zeer intrigerend en prikkelend verhaal, maar het komt door te veel subplots enerzijds en te weinig diepgang op het hoofdplot anderzijds helaas onvoldoende uit de verf. Een gemiste kans.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan59

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!