Geweldige ontknoping!

Jan59 02 februari 2025
Alicia Berenson is een jonge, succesvolle kunstschilderes, die op zeker moment haar man Gabriel vermoordt. Na de moord heeft zijn geen woord meer gezegd en is daarom opgenomen in een psychiatrische kliniek. Daar komt zij zes jaar later in contact met Theo Faber, een psychotherapeut. Theo is ervan overtuigd dat hij haar weer aan het praten kan krijgen en zo erachter kan komen wat er precies gebeurd is. Er ontwikkeld zich een soort kat-en-muisspelletje tussen Alicia en Theo, met een (voor de lezer) totaal onverwachte uitkomst.

Op zich ben ik geen fanatieke thriller-lezer en ik had nog nooit van dit boek gehoord, tot mijn dochter aangaf dat ik dit eens moet lezen. Wat een verrassing, en wat een complete mindf*ck! Achteraf zie ik nu dat dit boek al geruime tijd een hype was op social media (met name TikTok), en ik snap nu waarom.

Het verhaal begint al meteen intrigerend, met een dagboekfragment van Alica (waarvan er in het boek nog meer volgen) waaruit blijkt dat er wat spanning is tussen Alicia en Gabriel. Vervolgens lezen we meteen in de eerste zin van hoofdstuk 1 dat Alicia Gabriel vermoordt heeft. Dan wil je natuurlijk weten wat er gebeurd is. Die spanning bouwt zich tergend langzaam op. Intriges volgen elkaar op, en als Theo op zoek gaat naar informatie bij familie en vrienden van Alicia, stuit hij op allerlei verborgen feiten (en leugens). Desondanks is het geen boek waar op elke bladzijde weer actie is, het is eerder zo’n slow read (waar ik wel van houd). Daarnaast verwerkt de schrijver ook nog eens enkele plottwists in zijn verhaal waardoor je enkele keren op het verkeerde been wordt gezet.

Het boek is geschreven in de ik-vorm, vanuit het perspectief van Theo. Al snel wordt duidelijk dat Theo zelf ook behoorlijk psychisch beschadigd is geweest in het verleden en o.a. een zelfmoordpoging heeft gedaan. Hij is lange tijd zelf bij een psycholoog onder behandeling geweest. Op zeker moment ontdekt hij dat zijn vrouw vreemdgaat, en ook dat geeft hem veel psychische druk. Je gaat je dan in het verhaal ook al gauw afvragen wie nou eigenlijk de patiënt en wie de therapeut is. Dit zorgt ervoor dat het geen simpele whodunnit wordt, maar dat je als lezer voortdurend op je hoede moet zijn. Aanvankelijk lopen er dus eigenlijk verschillende verhaallijnen door elkaar, maar uiteindelijk valt alles op zijn plek.

De ontknoping van het verhaal is zoals gezegd een echte mindf*ck en had ik totaal niet zien aankomen. Zelfs toen ik de ontknoping las, ging ik nog nadenken of dat nou wel klopt, of dat ik misschien zelf ergens iets gemist had. Je moet dan nog eens goed de tijdlijnen nagaan om te snappen hoe e.e.a. nou precies in elkaar steekt. Kortom, een briljante vondst.

Het boek is (ook in het Engels) heel toegankelijk geschreven, en ingedeeld in vrij korte hoofdstukken waardoor je gemakkelijk leespauzes in kunt lassen (al wilde ik die al snel helemaal niet meer inlassen!). Dit boek was het debuut van Alex Michaelides, daarmee heeft hij een veelbelovende start aan zijn carrière als schrijver gegeven.

Meer recensies van Jan59